Niet alleen de kerk van de toekomst...

Jongeren

...maar ook de kerk van nu!

What's going on?

What's going on?

Meet & Greet

Meet & Greet

Yes we can!

Yes we can!

Questions & Answers

Questions & Answers

What's going on?

Jongerwerkers hebben de belangrijke rol in Gods grote verhaal met deze wereld. Naast het gezin, zijn zij een belangrijke schakel om Jezus te laten zien aan de jongeren en als het kan, ook ouders en de gemeente te ondersteunen bij deze taak. Net als de apostel Paulus doorgaf wat Hij van God had ontvangen (1Kor.15:2), kunnen we daarbij 'alleen' doorgeven wat we van God hebben ontvangen. 

Misschien heb je een inspirerende gemeente of zijn er andere inspirerende mensen om je heen. Misschien zijn de jongeren zelf wel jouw belangrijkste inspiratiebron. God wil ons op allerlei manieren geven wat we nodig hebben. Daarbij is het goed om te weten dat er dit seizoen ook ook veel inspiratiemomenten zijn, speciaal voor jongerenwerkers. Er zijn festiviteiten, activiteiten en cursusdagen voor het Nederlandse jongerenwerk die behulpzaam kunnen zijn om aan te sluiten bij jongeren zodat ze hierdoor meer van Jezus mogen zien.

Soms is het ook inspirerend om te zien wat er al is gebeurd. Daarom proberen we dat hier ook een plek te geven. Mail ons gerust met ideeën en tips. Goed om daarmee ook weer andere jongerenwerkers te inspireren. Dat kan zijn op het gebied van boeken, methodiek of een Mocht de tijd je ontbreken om er 'in real life' bij te zijn, laat het ons weten. Misschien kunnen we via mail/twitter/facebook onze inspiratie delen zodat ons jongerenwerk en onze jongeren ermee worden gediend.

LEF-Navigators 2016-2018
In het weekend van 11, 12 en 13 november is het eerste seminar van LEF-Navigators gestart. Hier gaan diverse teams met jongerenwerkers uit diverse kerken deelnemen aan een tweejarig traject over discipelschap en missie rondom de vraag: 'hoe kan ik elke dag met de mensen om mij heen leerling van Jezus zijn en vanuit het goede nieuws van Jezus het verschil maken in mijn omgeving.

Ook Baptistengemeenten Harderwijk en Veenendaal zullen deelnemen aan dit leerzame en inspirerende seminar. LEF-Navigators geeft je inspiratie voor discipelschap en missie in je jongerenwerk en begeleidt elk team ook naar concrete plannen voor het eigen jongerenwerk. Het blijft niet bij praten alleen. 

Mocht je interesse hebben neem gerust contact op met ons. Er is komende seminar gelegenheid om mee te kijken en te proeven zodat je een goede indruk kunt krijgen of dit iets is voor het jongerenwerk in jouw gemeente. 

 MG 8335Inmiddels zijn nu twee trajecten van LEF Navigators afgerond waarin jongerenwerkers 2 jaar met elkaar optrekken en leren over wat discipelschap en missie kunnen betekenen voor het lokale jongerenwerk. Vanuit de Unie van Baptisten hebben we meegedaan met 5 jongerenwerkers uit diverse baptistengemeenten (Ede, Veenendaal, Arnhem-Centrum, Anrhem-Zuid, Drachten) Dit afgelopen seizoen heeft  het traject afgerond met een groep jongerenwerkers uit de gemeente. Op dit moment doen BG Veenendaal, BG Harderwijk en BG Drachten nog mee met een groep locale jongerenwerkers. Het is een flinke tijdsinvestering, maar de ervaringen van de deelnemers zijn zeer positief. Lees de verslagen in Baptisten.nu 16-03 p.14-17.

Wil je meer informatie, check de website. Wij vertellen je ook graag over de ervaringen met jongerenwerkers die het traject hebben afgerond. Laat het ons hier weten!

BEN-HUR the movie
Er is een nieuwe versie uit van de oude film Ben-Hur. We kennen de film vooral van het slotspectakel met de paardenrace in de arena. Maar de film kan ook  boeiend zijn om met jongeren te kijken. Misschien in de Bioscoop of anders later op een andere manier. Er zit namelijk een bijzonder moment in de film dat Ben-Hur een ontmoeting heeft met Jezus. Dat maakt indruk op de rest van zijn leven. Lees hierover meer in de bijdrage op Young & Holy. Daar kun je ook de trailer bekijken.
 

10 Jeugdwerktrends voor 2016!
Trends zijn vaak gevonden of verzonnen door slimme marketing mensen die met hun producten willen aansluiten bij hun 'doelgroep'. Maar soms kan een inventarisatie van trends ook jongerenwerkers helpen om aan te sluiten bij de beleving van jongeren. Vaak (niet altijd) spelen trends een rol in het dagelijks leven van jongeren en dan kan het zinvol zijn om hier als jongerenwerker op een open manier samen met hen te reflecteren op deze trends. Wat is het nu precies? Hoe ziet het eruit? Hoe ga je er nu mee om? Hoe past dit bij persoonlijke waarden? Hoe past dit in een 'gelovige leefstijl'? Heeft de Bijbel hier iets over te zeggen?

NGJ jeugdwerk en Missie Nederland stelde 10 trends op voor 2016.  In 2016 gaan jongeren hun leven kleiner, persoonlijker en overzichtelijker maken. Wat moeten we daarmee in het jeugdwerk/in de kerk? Lees en leer hier!

Ook Young & Holy houdt zich bezig met 'relitrends' onder jongeren. Meer algemene trends onder jongeren en gezinnnen, vind je op deze pagina en de bijbehorende (meestal) up-to-date facebookpagina vind je hier!

 

What was going on?

10 november: Innov8 - 'Research and React'
In één dag bijgepraat over actuele onderzoeken over jeugd en kerk? Op deze dag presenteerden 12 onderzoekers hun onderzoeken en was er ruimte voor discussie over de toepasbaarheid van deze uitkomsten voor het jongerenwerk in de kerk. Een unieke gelegenheid om als jongerenwerker weer helemaal op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Hier vind je meer info over de dag. Mocht je niet bij zijn geweest en toch alles willen weten, laat het hier dan even weten. 

16-18 September: YFC Trainingsevent in Driebergen
Dit keer werd het Trainingsevent gecombineerd met een eenmaligjubileumfestivalvanwege 70 jaar Youth For Christ.  Op 'De Lindenhorst' in Driebergen was er een breed programma aan workshops, sprekers, muziek en nog veel meer. Er stond een grote tent die je weer even terugbracht in de sfeer van het Flevofestival. Checkhierhet filmpje met de info ofhierhet filmpje met een festival rondleiding door Bram Reebergen.

4 juni 2016: EO-Jongerendag 2016
Ook dit jaar was het een groot feest in het Gelredome. De EO/Beam organiseerde weer een groots opgezet spectakel met muziek van LZ7, Planetshakers, Trinity en bijdragen van de Beam Worshipband en Tiemen Westerduin.  Check hier voor de info en de video's. 

European Baptist Youth- and Childrens Conference 2016
Tijdens het weekend van 15 tot 18 januari werd er de jaarlijkse jongeren- en kinderwerkersconferentie gehouden van de Europese Baptisten (EBYC). Het thema was 'Don't burn out, burn brightly!'. Dit keer waren de Baptisten in Lyon onze gastheer/vrouw. Met 46 vertegenwoordigers uit 24 landen vierden we onze eenheid in Jezus Christus en hadden we een inspirerend weekend. Omdat ook Libanon, Israel en Georgië op de conferentie vertegenwoordigd waren, werd het een conferentie voor Europa, Midden Oosten en West Azië. Nederland werd vertegenwoordigd door Hans Sikkema (jw-er in BG Veenendaal) en door mij (RvdO). Naast de lezingen over het thema, was er veel tijd om te delen over het jongerenwerk in de diverse landen. Ook hier was er veel aandacht voor het vluchtelingen probleem. Met name in Libanon is er één derde van de bevolking vluchteling. Vanuit Baptistengemeenten ontstaan er initiatieven om activiteiten te doen met de kinderen en jongeren in de kampen. Europese werkers zijn welkom en populair bij de kinderen in het kamp vertelde Michael Kattan. Met een rondleiding in Lyon en de verkiezingen voor nieuwe leden van het bestuur werd het weekend afgerond. Bij de verkiezing van van een nieuw bestuur EBYC werd ik gekozen tot 'member at large' en is Nederland vertegenwoordigd. Zo werd een inspirerende conferentie met een goede inhoud en betekenisvolle contacten. Voor vragen of meer info neem gerust contact op. 

Prayer Night 2016
16 januari werd er in 'De week van gebed' op vele plaatsen de landelijke 'Prayer Night' georganieerd met het thema 'Speak Up'. Kijk op de website en check de ervaringen van anderen op het net. Laat je inspireren om volgend jaar met de jongeren uit jouw kerk (weer) een prayernight te organiseren. Gebed is de motor van elk jongerenwerk.

 

Uitgangspunten

Onze uitgangspunten voor kwalitatief jongerenwerk zijn:

  • Jezus roept en helpt ons - gebed is onze motor en de bijbel onze wegwijzer
  • Het jongerenwerk is teamwerk - verschillende talenten en één visie/doel
  • De relatie met de jongere staat centraal - gericht luisteren en aansluiten bij je jongeren
  • Een veilig leerklimaat - in een prettige sfeer leren over het leven met God
  • Kwalitatief onderwijs - leeftijdsgevoelig, theologisch verantwoord en praktisch waardevol
  • De thuisgezinnen zijn van grote invloed - contactleggen, luisteren, informeren
  • De verbinding met andere generaties in de gemeente - elkaar inspireren
  • Gericht op Gods missie met onze wereld en zijn Koninkrijk waar liefde heerst.

Cookie Control