Blijven ontwikkelen

Permanente Educatie

doel, begeleiding, financiering en registratie

'Psalm bijt mens'

Door: Eredienst Creatief
Datum: Zat 19 november 2016
Hoe kunnen Psalmen een plaats krijgen in het verhaal van een dienst, in een veelkleurige kerk, binnen of buiten de kerkmuren?

Psalmen zijn geliefd en verguisd, maar de kracht van de psalmen overtuigt en ontroert iedereen die ermee kennismaakt. De eeuwen door hebben ze hun vaste plek gehad in de erediensten. Toch zijn vandaag veel kerken en christenen er verlegen mee. Soms voelen ze echt als liederen van vroeger en blijkt het lastig de link te leggen naar vandaag. Komt dat misschien door een traditionele vorm? Andere christenen zingen geen psalmen meer in de kerk, en toch ontdekken ze de diepte van deze Bijbelse liedbundel. Zeker nu er – naast de berijmde psalmen op melodieën uit de zestiende eeuw – ook vele nieuwe vormen van psalmen beschikbaar zijn.

Een psalm vertolkt de diepe dalen en grote hoogten van mensen, in hun relatie met elkaar en met God. Met psalmen kun je bidden, klagen, lofprijzen, danken en radeloos of boos zijn. Een psalm kan helpen om– in de relatie met God – te verwoorden hoe je op dit moment voelt, zonder dat je je beter of anders hoeft voor te doen.

Hoe kunnen deze Psalmen een plaats krijgen in het verhaal van een dienst, in een veelkleurige kerk, binnen of buiten de kerkmuren? Op het symposium zullen we het dan vooral ook hebben over de lastige en tegendraadse teksten in de psalmen – de teksten die bijten, schuren maar ook bevrijden.

Op het symposium worden theorie en praktijk met elkaar verbonden in vieringen, lezingen, workshops en ontmoeting. Er is ruimte voor creativiteit en experiment, zonder de kracht van eenvoud uit het oog te verliezen. De praktijk van de eigen kerk en gemeente komt volop aan de orde. Hoofdspreker is Matthew Jacoby, theoloog en voorman van de Australische muziekgroep Sons of Korah. Verdere medewerking van o.a. Roel Bosch, Marten Kamminga, Henk Jongerius, Sergej Visser, Henk Pietersma, Erik Asscher, Wouter Nieuwenhuizen, Kees van Setten en Frank den Bakker.

Informatie en opgave: http://eredienstcreatief.nl/studiedag-2016/

Links

 Onderstaande links verwijzen naar  aanbod van permanente educatie door de Unie en derden:

Instructie: Registreren permanente educatie

Aanmelden activiteit Permanente Educatie

Organiseert u een activiteit die interessant zou kunnen zijn voor de deelnemers van onze Permanente Educatie? Laat het ons weten en mogelijk plaatsen we uw activiteit in de schijnwerpers!

Grootte limiet voor elk bestand is 20.0 MB

    Snel bellen:

    Dienstencentrum: 020-2103023
    Seminarium: 020-2103024