Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Theologische Vorming

Baptisten Seminarium

"Groeien in toegewijde aarde"

Routes

  • Afspraak maken?

    Afspraak maken?

    Overweeg je een studie theologie, maar heb je vragen over een van onze routes, of twijfel je over een studie? Als seminarium denken we graag met je mee en leren we je graag kennen. Ook als je straks toch iets heel anders gaat doen. Maak snel een afspraak!

    Regelen!

Een levendige gemeente in een Engels dorp

Joël studeert aan het seminarium en doet een stage in Cirencester, Engeland. Lees hier zijn ervaringen!

Mijn naam is Joël Meindertsma. Ik ben tweedejaars student aan het Baptisten Seminarium. Als onderdeel van mijn route aan het seminarium doe ik een buitenlandstage in Engeland, in een plaats genaamd Cirencester. Mijn focus in deze stage is het jeugdwerk in de Cirencester Baptist Church (CBC).

Hoe ben ik hier beland? Na mijn opleiding Godsdienst Pastoraal Werk in Ede wilde ik graag praktisch bezig gaan in de kerk. Ik wilde op een plek aan de slag waar ik veel ervaring op kon doen, maar niet meteen eindverantwoordelijkheid hoefde te dragen. Ook trok mij het avontuur om een tijdje in het buitenland te wonen en daar een eigen leven op te bouwen. Via rector Teun kwam ik in contact met Bob Morris de jeugdpastor van de Cirencester Baptist Church. In februari ben ik voor een weekend gaan kijken in de gemeente en dat klikte. Nu loop ik hier al weer een weekje of drie rond.

Wat voor kerk is de CBC? De CBC is een warme, levendige gemeente. De kerk trekt op een zondag zo’n 400 bezoekers. Ik ben de eerste weken al verschillende keren uitgenodigd om ergens te dineren of te lunchen. Fijn om zo gastvrij onthaald te worden in de gemeente.

Hoe zien mijn dagen eruit? Ik ben de meeste dagen te vinden op het kantoor van de CBC. De dagen woensdag, donderdag en zondag vinden de meeste activiteiten voor de jeugd plaats. Op woensdag zijn er jeugdhuisgroepen en op zondag zijn er jeugdsamenkomsten. Iedere donderdag vindt de activiteit ‘Fusion’ plaats. Meer dan honderd tieners komen dan naar de kerk om te pingpongen, hockeyen, playstationen, tafelvoetballen, poolen en airhockeyen. Af en toe worden er ook bijzondere activiteiten gedaan zoals: sumoworstelen of stormbaanlopen. De meeste jongeren die komen zijn afkomstig uit niet-christelijke huishoudens. Deze inloopavonden zijn een opstapje voor jongeren om bijvoorbeeld een Alpha-cursus in de kerk te gaan volgen.

De eerste weken heeft het mij geïnspireerd hoe bidden een centrale rol heeft in het gemeente-zijn.
Met Pastor Matt ben ik laatst bijvoorbeeld in Cirencester de straat opgegaan om mensen aan te spreken en met het hen het gesprek over het geloof aan te gaan. Bij dergelijke activiteiten wordt altijd voor en na de tijd gebeden. Bob vertelde mij dat hij elke dag 20 minuten voor de jongeren van één van de vier jeugdgroepen probeert te bidden. Bidden is niet altijd populair, maar heeft zeker wel zijn werking. In de CBC gebeuren mooie dingen en ik geloof dat dit onder andere komt door de werking van het gebed.

Nog een opmerkelijk feitje om mee af te sluiten: in de kerk probeert men zo zuinig mogelijk te zijn. Zo wordt de koffie die overblijft van een dienst in de koelkast gezet en de volgende dag opgewarmd en opgedronken. Zuinig is het wel, maar lekker is anders.

Tot een volgende update en blessings vanuit een zonnig Cirencester!

Joël

Docenten

Neem contact op

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024