Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

EBMI-conferentie: het Zwitserleven-gevoel 3.0

De Mission Council van de European Baptist Mission International (EBMI) werd dit jaar in Zwitserland gehouden. Een verslag.

Als je je een kleine week in Zwitserland begeeft, dan probeer je je logischerwijs een voorstelling te maken van dat mooie Zwitserland. Hoge bergen, prachtige meren, fonteinen van gesmolten kaas en chocolade - en een mooi volk dat nooit het Duits spreekt zoals je het hebt geleerd op de middelbare school. Vanuit de lucht viel die voorstelling van Zwitserland maken al een beetje tegen - geen Toblerone of traditionele kaasfondue op de vlucht - en ook eindbestemming Zürich onthulde nog weinig van die imposante bergen.

Romeins enthousiasme

Met de bus naar onze verblijfplaats deden we nog eens nieuwe poging om iets van het Zwitserleven-gevoel te grijpen. Maar die poging werd al snel onderbroken omdat we een bekende Italiaan de bus in hoorden stappen. Onze collega-baptistenvoorganger uit Rome. Samen met een evangeliserende zuster uit Ecuador. Met dit soort Romeinse enthousiasme en humor ook geen gelegenheid om een blik te werpen op het Zwitserse landschap. De busreis duurde dan ook niet lang zo - we waren al snel thuis.

Thuis: onder familie

Dat wil zeggen dat we het bordje met 'Baptistengemeinde' zagen. Dan weet je dat je thuis bent. Onder familie. Maar familie, die heb je - en vrienden kies je. Deze familie had je ook zeker niet uit kunnen kiezen. Zo’n 150 zussen en broers met dertig verschillende nationaliteiten in geweldige harmonie en liefde - wie anders dan God had zoiets kunnen bedenken? Het is de Verenigde Naties nog lang niet gelukt.

              19 06 EBMI conf05                         19 06 EBMI conf04

Internationaal

19 06 EBMI conf01Een Centraal Afrikaans “Hallelujah!” schalt door de zaal, een ongemakkelijk gesprek dat in het Frans begint probeer je af te ronden, en voordat je het door hebt krijg je een dikke hug van een collega, die onder zware vervolging zijn werk in Azië trouw blijft doen. Het Zwitserse volkslied (met volop christelijk taalgebruik) wordt aangeheven, en terwijl je zuster uit Argentinië worstelt met haar vertaalset, zie je hoe een Turkse collega een Duitse zendelinge probeert te begroeten. Ongemakkelijk, maar met een duidelijke Liefde.

Dit is mijn familie. Zo breeds is Gods gezin. Zo groots is onze toekomst. Want dikke kans dat we nooit meer het Zwitserse volkslied zullen aanheffen met elkaar, maar 'ik zíé een grote menigte, uit alle naties, stammen, volken en talen' op korte termijn wel 'vóór de troon staan en vóór het Lam' [Opb 7:9]. Wat een voorproefje daarvan kunnen we hier op aarde al meemaken! Dit overstijgt elk Zwitserleven-gevoel - by far.

Grote Opdracht

19 06 EBMI conf06Zo wisten vier Hollandse jongemannen eind mei zich zeer gezegend - Boudewijn Schoonhoven (CAMA zending Nederland), Hans Riphagen (Unie), Bert van Drogen (BG Steenwijk) en Maurits Luth (BG 2e Exloërmond & BG Valthermond) - tijdens de jaarlijkse, internationale Mission Council van de European Baptist Mission International. Een samenwerkingsverband van baptisten wereldwijd om middels deze samenwerking gehoorzaam te kunnen zijn aan de Grote Opdracht.

Contact met gemeenten Cuba

Verschillende projecten van EBM International ondersteunen we binnen de Unie via onze maandelijkse projecten(-folder). Tegelijkertijd zochten we naar nog meer verbondenheid met dit goede werk, door een partnerschap aan te gaan tussen Nederlandse gemeenten en de snel groeiende gemeenten op Cuba. Om daar mee kennis te maken zijn andere geïnteresseerde Nederlandse baptistengemeenten meer dan welkom (e-mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Zo willen we elkaar tot dienst zijn en van elkaar leren.

Bovendien was het goed om verder te ontdekken welke rol ook deze organisatie, naast anderen, kan hebben in onze nieuwe (gefuseerde) Nederlandse situatie.

Er is een wereld in nood - en zovelen moeten nog door het leven gaan zonder het reddende Goede Nieuws van Jezus Christus. “Gods gemeente heeft geen missie, maar Gods missie heeft een gemeente” - zeggen we meer dan eens in het Baptist House in Amsterdam. Laten we ons dan ook zo, als baptisten- en CAMA- gemeenten in Nederland, steeds meer en meer laten gebruiken in die missie van God.

Maurits Luth

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 02

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024