Terugblik op Emeritidag 2019

Op 18 oktober vond in Hoogeveen de jaarlijkse Emeritidag plaats, georganiseerd door de Vereniging van Baptisten Voorgangers (VBV). Een terugblik.

De Emeritidag is een prettige traditie die we graag in stand willen houden als VBV. Wat is het belangrijk om elkaar te blijven zien/spreken, ook als je niet meer actief als voorganger in de wijngaard bent. De reacties op deze dag waren lovend. Dat was ook te zien aan de vele blije gezichten. Sommige oud-voorgangers hebben altijd in het centrum van het Unie-leven gestaan, andere wat meer aan de zijkant, maar iedereen was welkom en dat werd gevoeld. Mooi om te zien hoeveel voorgangersvrouwen ook aanwezig waren.

Synagoge 

De dag werd gehouden in Hoogeveen. Nadat we een aantal keren wat meer in het centrum/westen van het land zaten, nu eens wat meer noordelijk. Dat werd gewaardeerd door de emeriti uit het noorden! De precieze locatie was Baptistengemeente De Schutse. Dit markante gebouw aan de Schutstraat was vroeger een synagoge. In 1865 werd dit gebouw ingewijd. Helaas bleef er geen levensvatbare Joodse gemeenschap over na de Shoah, die het gebouw kon onderhouden. De Duitsers hebben het gebouw gebruikt als opslagplaats/pakhuis en na de oorlog was het totaal uitgeleefd/niet meer te gebruiken. Het gebouw is uiteindelijk opgekocht door de GKV. Zij hebben het gerenoveerd en geprobeerd om de Joodse wortels en het christelijke te verenigen in accenten in het interieur. Een mooi voorbeeld is de galerij waarop zeven Joodse en christelijke symbolen staan. Jan Martin Berghuis heeft ons meegenomen in meer van dit soort details van het gebouw. Ook heeft hij kort iets verteld over de Baptistengemeente zoals ze nu is.

Zingen

Bij de opening van de dag stonden we stil bij 1 Petrus 1:13. Egbert van Rhee (organisator vanuit de VBV) hield de aanwezigen voor dat we in ons leven veel narigheid meemaken, maar dat de hoop die Christus biedt, ons houvast is. Anne de Vries ondersteunde met pianospel onze welluidende samenzang. Het gebouw heeft een geweldige akoestiek als je wilt zingen, maar spreken met elkaar bleek in de kerkzaal onmogelijk. Dat was wel jammer, maar als iedereen netjes, rustig sprak en we muisstil zaten, kon iedereen het toch goed meemaken.

Unie- en ABC-land

19 11 Terugblik Emeritidag2Voor de lunch bracht Michiel de Nooijer de aanwezigen op de hoogte van ontwikkelingen in Unie- en ABC-land. De fusie krijgt steeds meer vorm en dat is iets om blij mee te zijn. Zoals één van de aanwezigen met klem zei: “Het kan toch niet zo zijn dat twee broederkerken die zo dichtbij elkaar liggen, elkaar niet kunnen vinden in een kerkverband.” Michiel vertelde verder iets over zijn werk als regiocoördinator.

We waren bij binnenkomst al getrakteerd op koffie/thee en een heerlijk gebakje. Tussendoor was er ook steeds voldoende om onze dorst te lessen. De kosters hebben zich de hele dag in het zweet gewerkt om ons te bedienen. En het was heerlijk! Ook de ingevlogen lunch van de catering werd erg gewaardeerd.

Contact houden

Er werd op een gegeven moment gevraagd of de adressen van de emeriti niet zouden kunnen worden gedeeld. Egbert belooft hier werk van te maken. Ondertussen is er al een app-groep opgestart om het contact met elkaar te zoeken. We spreken af dat we volgend jaar gewoon verder gaan met deze traditie. Dus tot volgend jaar!

Namens de VBV,
Egbert van Rhee

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024