Gamen: onschuldige of gevaarlijke hobby?

Gamen: onzinnig, gewelddadig en zelfs godslasterlijk? Of een spiegel om onszelf en onze maatschappij te onderzoeken? Marijn Vlasblom, conrector van het Baptisten Seminarium, schreef hier een artikel over.

Marijn schrijft: "Gamen is allang geen activiteit meer voor nerds en kleine kinderen, maar biedt toegang tot digitale werelden met grenzeloze mogelijkheden die worden bespeeld en benut door iedereen die met een computer is opgegroeid. Door de huidige capaciteit van (spel)computers en de reeds gedane aankondigingen voor 2020 zijn games bijna grenzeloos in hun ervaringen. Niet zelden zijn gelovigen kritisch op het fenomeen gamen; onzinnig tijdverdrijf, gewelddadig en zelfs godslasterlijk.

Deze kritiek is deels terecht, maar nodigt ons ook uit om onder de oppervlakte te kijken. Juist in de verhaallijnen van populaire games komen filosofische, ethische en religieuze vraagstukken naar boven, die de gamer bevraagt naar waarheid, schoonheid en geluk. Het loont dan ook de moeite om nieuwsgierig te zijn, zo’n wereld eens in te duiken en te ontdekken welke visie op het leven wordt geschetst of afgewezen. Welke waarschuwing klinkt er in door? Op welke creativiteit wordt een beroep gedaan? Games kunnen zo een spiegel vormen om onszelf, onze maatschappij en zelfs onze godsbeelden te onderzoeken. Daarnaast bieden games allerlei vragen om met tieners en andere gamende geloofsgenoten in gesprek te raken.

Mijn advies: neem eens een duik in de digitale wereld, wordt verrast door het goede en heb ook de moed om zaken af te wijzen. Maar blijf hoe dan ook in verbinding met de steeds ouder wordende gamers van nu en straks!"

Dit is een samenvatting. Het hele artikel is te lezen in het magazine OnderWeg dat deze week verscheen, en na inloggen op deze website.

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024