Vanwege de coronamaatregelen worden we uitgedaagd om creatieve manieren te vinden om toch nog gezamenlijk ons geloof te beleven en te delen. Dat geldt ook voor het jeugdwerk in onze gemeenten.
Enerzijds komen er nu initiatieven die zich op buiten de gemeente richten om anderen te helpen, maar ook binnen de gemeente ontstaan er nieuwe vormen van contact, viering, gebed en bezinning.
- Op 18 maart organiseerden MissieNederland, Christen-Unie, EO, Groot Nieuwsradio en Raad van Kerken in Nederland een gezamenlijke gebedsdag. Hier kun je terugkijken.
- Online hebben een aantal van onze jeugdwerkers ook de Innov8 meetings van Missie Nederland bijgewoond om daar met elkaar ideeën op te doen. Daar deden veel jeugdwerkers en organisaties aan mee. Ook vanuit diverse Baptistengemeenten. Via deze link vind je inspiratie voor je gemeente en je jeugdwerk.
Hier volgen een aantal opmerkingen en ideeën die onze jeugdwerkers meenamen uit de besprekingen:
Christie van Dijken van Baptistengemeente Midden-Betuwe nam mee:
- Goede afleiding wordt steeds belangrijker als kinderen weinig beweging hebben.
- Het wordt pittig voor veel ouders nu de kinderen thuis zijn. Wat kunnen we voor hen betekenen?
- Belangrijk is vooral peilen waar de tieners behoefte aan hebben. Kan anders zijn dan wij soms denken.
- Handig om een plan te maken, structuur te vinden.
- Aan sluiten bij wat je gewend was aan contact momenten.
- Niet opeens dagelijks als je gewend was 1 keer per 2 weken.
- Vertaalslag maken van offline naar online dus.
- Instagram live is een goede optie.
- Stronglife is een stichting die actief is met video’s etc.
Christie is ook bezig een challenge te maken voor elke dag. Tieners kunnen foto’s sturen als bewijs dat ze het hebben gedaan.
Michel Koekkoek van Baptisten Gemeente Alphen aan den Rijn nam mee:
- Ga niet over-organiseren. Veel mensen zijn druk, juist in deze tijd en hebben ook behoefte aan ontspanning. Als je iets doet, doe dat dan op een tijdstip dat je toch al bij elkaar zou komen.
- Waar er landelijk als jaren wordt gezegd dat relaties belangrijker zijn dan activiteiten is er nu de uitgelezen kans om te laten zien dat jeugdwerk om relaties draait. De eerste focus is dan ook: online blijven ontmoeten (activiteiten zijn een middel en geen doel).
- Rol jeugdleider: zorg ervoor dat er (online) ontmoetingen kunnen zijn van jongeren en jeugdleiders. Van jongeren onderling en van jongeren met God.
- Digitaliseer en gebruik verschillende middelen voor het juiste doel. Instagram Live is een kans om nieuwe mensen te ontmoeten (missionair). Zoom is meer naar binnen gericht (eigen jeugdgroep).
- Digitaal ontmoeten zorgt er misschien wel voor dat groepsprocessen opnieuw gaan. Voel ik me veilig in deze digitale groep? Eerst daar aandacht voor hebben en daarna voor de inhoud.
- Jeugdleiders die door drukte even niets voor hun groep kunnen betekenen? Ga op zoek naar mensen die tijdelijk jeugdleider willen zijn omdat ze nu even weinig te doen hebben.
Op deze website vind je superveel ideeën die Michel heeft verzameld.
Jeugdwerker Ronald van den Oever van de Unie maakte dit weekend een intergeneratieve WhatsApp-meeting mee met missionair project De Lunch in Ede. Ongeveer 40 mensen van diverse generaties deden hieraan mee. Rondom het thema ‘hoop’ was een kort introfilmpje voor jong en oud en werden er drie verwerkingsvormen gegeven (Zingeving, Creatief en Bijbel). De mensen konden er één kiezen of ze gewoon allemaal doen.
Bij ‘Zin’ werden er vragen gesteld waar elk mens tegenaan loopt als het gaat om hoop en wanhoop. Bij ‘Creatief’ was er een opdracht met een regenboog die je kon maken en waar je woorden bij kon zetten. En bij de ‘Bijbel’ was er een Bijbelse verwerking rondom het thema hoop met een lijn vanuit het Oude Testament (Hoop door Gods trouw) en twee teksten uit het Nieuwe Testament waaronder Romeinen 5:1:11 over de hoop vanwege de opstanding van Christus en Gods liefde in ons hart. De deelnemers reageerde overweldigend met tekeningen, filmpjes, plak- en knipwerk, liedjes, gedichten, motto’s en persoonlijke reflecties.
Het contact met oudere deelnemers zonder Whatsapp verliep via telefoon of brievenbus. Na afloop lieten ze hun opbrengst zien op foto’s die jongere deelnemers hadden gemaakt. En er waren ook kinderen die (met hun ouders) hun tekeningen bij de ouderen brachten. Zulke meetings zijn overigens ook goed mogelijk via facebook, maar houd altijd rekening met de beperkte privacy.
Een andere website vol met ideeën is de website van de HGJB.
Voor een wekelijks zondagsschoolprogramma en een dagelijkse poppenshow rond een bijbelverhaal, kijk op creatiefkinderwerk.nl.