LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Symposium leiderschap en Martin Luther King

Vijftig jaar na de moord op Martin Luther King organiseren de Unie en de Vrije Universiteit op 19 november een symposium over leiderschap in het licht van het leven van de beroemde activist en baptistenvoorganger.

Hoofspreker dr. Reggie Williams zal daarin lessen trekken uit het leven van King, maar ook van Dietrich Bonhoeffer en Harriet Tubman, voor christelijk leiderschap in de 21e eeuw. “Als we hun leven als heilige teksten bestuderen, kunnen ze ons helpen bij de ethische inrichting van ons eigen leven, met de uitdagingen van onze eigen tijd.”

Tipje van de sluier

2018 10 Reggie Williams“Mensen als Martin Luther King jr, Dietrich Bonhoeffer en Harriet Tubman leefden in een heel controversiële, moeilijke periode in de wereldgeschiedenis”, licht Wiliams alvast een tipje van de sluier op. “Met de manier waarop zij leefden, gaven zij heel concreet antwoord op de vraag die in het Lucas-evangelie aan de orde komt: Wat wil God dat ik doe? Jezus beantwoordde die vraag met de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan. Daarin zien we de handelingen van de Samaritaan in een heel concrete ontmoeting met een medemens die hulp nodig had. Op dezelfde manier kunnen we de levens van christenen uit de geschiedenis bestuderen en tot voorbeeld nemen om voor onszelf concreet te maken hoe God wil dat we leven.”

Inspirerend

Het symposium is een initiatief van de James Wm. McClendon-leerstoel aan de Vrije Universiteit die zich voornamelijk richt op baptistische en evangelische theologie. Leerstoelhouder prof. dr. Henk Bakker sluit zich aan bij Williams visie: “Levens als dat van King, maar ook dat van Moeder Teresa of andere vechters voor de kansarmen en gemarginaliseerden, zijn inspirerend. Het zijn min of meer ‘heiligenlevens’, zoals dat vroeger werd genoemd, die concreet laten zien hoe God mannen en vrouwen gebruikt om werkelijk het evangelie te leven zoals Jezus dat van ons vraagt. Het blijft niet bij leuke theorie, maar wordt daadwerkelijk in actie omgezet, met soms hoge kosten, zoals bij King.”

Hoofdspreker Reggie Williams

Hoofdspreker is dr. Reggie Williams uit Chicago, ethicus en verbonden aan McCormick Theological Seminary. Zijn onderzoek richt zich met name op de interpretatie van Jezus, ras, politiek en de zwarte kerk. Hij zal spreken over 'Reading Lives as Sacred Text: The Incarnational Ethics of Martin Luther King Jr., Dietrich Bonhoeffer, and Harriet Tubman'. Eerder publiceerde hij een boek over Bonhoeffer en zwarte theologie: 'Bonhoeffer's Black Jesus: Harlem Renaissance Theology and an Ethic of Resistance'. In dit filmpje stelt hij zich voor aan de deelnemers van het symposium.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024