Tussen gemeente en academie - verhalen uit St Andrews

Paulus de Jong doet promotieonderzoek aan de universiteit van St Andrews, is werkzaam bij de plaatselijke baptistengemeente en studeert aan het seminarium. 

 Hoewel het inmiddels een tijdje geleden is dat ik wat liet horen uit St Andrews hoop ik dat de komende tijd weer regelmatig te doen. Er gebeurt hier in elk geval genoeg!

Zo staan we hier op het punt onze nieuwe voorganger in te zegenen: Abi Ngunga. Een man met een bijzonder verhaal. Opgegroeid in Congo, in een kansarme omgeving. Op zijn 14e werd hij naar een onbekende oom gestuurd om naar school te gaan. Na veel uitdagingen studeerde hij uiteindelijk theologie in Kenia, waar hij ook als voorganger werkzaam was. Daarna verhuisde hij voor promotieonderzoek naar Schotland om hier vervolgens jarenlang als dominee aan de Church of Scotland verbonden te zijn. Hij wilde zelf uiteindelijk de overstap maken naar een baptistengemeente, maar begrijpelijk genoeg leverde dit de nodige vragen op. Terwijl het enerverende beroepingsproces nog in volle gang was volgde ik (via Skype) het vak gemeenteopbouw aan het seminarium. Hierdoor kwamen gemeente en academie op een bijzondere manier samen.

Gemeenteopbouw is een vak waarin onder andere wordt stilgestaan bij de vraag hoe je als gemeente ‘gezamenlijk de wil van Christus kunt onderscheiden’. Hoe begeleid je zo’n gemeenschappelijk onderscheidingsproces in de praktijk? En wat is de theologische basis van dit alles? We volgden inspirerende colleges en verdiepten ons in prikkelende literatuur. Prachtige theorie, maar werkt het ook in de praktijk? 

Ja, het is mogelijk! In de week voor Pasen bereikte ons beroepingsproces de climax. Minstens 90% van onze leden moest instemmen voordat we Abi zouden beroepen. Maar hoe krijg je zoveel baptisten - van nature een rebelse beweging - ooit op een lijn? 

Deze avond werd voorafgegaan door maanden van intensief gebed, gemeenschappelijk Bijbellezen en lange gesprekken. Op de bewuste gemeenteavond ging het er levendig aan toe. Oud en jong, man en vrouw, Schots en niet-Schots, iedere groep werd duidelijk vertegenwoordigd in de publieke discussie. Bijbelse en persoonlijk argumenten passeerden de revue. Uiteindelijk werd het waarschijnlijk doorslaggevende pleidooi gehouden door een van onze jongste gemeenteleden (13 jaar). Resultaat: meer dan 95% van de gemeente stemde voor. Een beslissing die ik zelf twee maanden eerder nog niet voor mogelijk had gehouden.

Tijdens deze avond werd mij een ding duidelijk. Gezamenlijk beslissingen maken is voor ons baptisten misschien niet altijd even makkelijk, maar het kan wel ontzettend mooi zijn.

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024