Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Zending, opleiding en kerk aan de andere kant van de wereld

Oud-student aan het seminarium Peter Dekker verteld hoe hij van schoenmaker naar zendeling ging...

In 2012 ben ik (Peter Dekker) begonnen aan de deeltijdopleiding aan Christelijke Hogeschool Windesheim, samen met het Baptisten Seminarium. Naast een fulltimebaan als ondernemer (schoenmaker) was dat hard werken. Maar ik kan het iedereen aanraden. Het is goed om op “oudere” leeftijd (ik was 48 jaar) in plaats van zuchtend naar je pensioen te kruipen je zinnen te verzetten en de uitdaging op te zoeken.

Gedurende de vier jaar en een paar maanden die ik over de studie heb gedaan heb ik veel geleerd. Over Baptisten in Nederland en wereldwijd. Over allerlei theologische vakken, maar ook vakken als groepsdynamica, conflicthantering, reflectie en ga zo maar door. Veel uitdagingen maar ook heel leerzaam.

Aan het einde van de studie kwam ik in contact met CAMA Zending en al snel besloten wij ons te oriënteren op een mogelijke werkplaats elders in deze wereld. Onze kinderen waren uitgevlogen en wat dat betreft waren we vrij om te gaan. Januari 2017 zijn we na een voorspoedige voorbereidingsperiode vertrokken naar Makassar op het Indonesische eiland Sulawesi. Onze drie kinderen (en drie achterkleinkinderen, een drieling van nog net geen jaar) lieten we achter in Nederland. Een moeilijke beslissing maar wel een waar onze kinderen achter staan. Een ander leven, je afhankelijk opstellen in plaats van iedere dag inkomsten te krijgen (we leven van giften). Maar tot op heden merken we dat God onze Vader aan onze zijde staat en zijn we niets tekortgekomen.

In Makassar is een theologische universiteit (STT Jaffray). Dit is door een o.a. Christian Mission Alliance ondersteunde universiteit waar zo’n 400 studenten worden opgeleid tot voorganger of muzikant in een kerk. Tweederde van deze studenten leeft intern, in een jongens- en meisjesgebouw. Zij vertrekken soms op jonge leeftijd (vanaf 17 jaar) naar Makassar met het verlangen om te gaan werken in Gods wijngaard. Gedurende hun opleiding (4-6 jaar) zien zij hun ouders niet. Er is geen geld om heen en weer te reizen. En de afstand is ook te ver. Een zwaar leven, er is niet zoals in Nederland een uitgebreide studiefinanciering.

Wij zijn in Makassar met als opdracht om een schakel te gaan creëren tussen aan de ene kant de kerk en de opleiding in Makassar en het (arme) gebied ten zuiden van Makassar.
In dat gebied is geen enkele kerk (in Makassar is minder dan 10% christen, maar vind je wel kerken). Toen meer dan 80 jaar geleden STT Jaffray werd opgericht was er al het verlangen om in het zuiden kerken te stichten. Maar tot op heden zijn er daar geen kerken.
We denken aan een “onderneming laag” die relaties tot stand brengt maar wellicht ook de welvaart van de mensen verbeterd. Wat precies, dat gaan we in overleg met de plaatselijke bevolking vanaf begin 2018 uitzoeken (2017 is bestemd voor intensieve taalstudie).

Het is leuk om eens te kijken hoe het niveau van de opleiding tot voorganger verschilt met dat van ons in Nederland. Bijzonder dat er veel overeenkomsten zijn maar ook verschillen.
Het niveau ligt ergens tussen MBO en HBO in Nederland. Er zijn net als bij ons vakken als: Theologie van het Oude Testament, Ecclesiologie, Ethiek, Baptisme en Homiletiek.
Wel wordt er (in tegenstelling tot HBO in Nederland) Hebreeuws gedoceerd.
Er werkt op de universiteit o.a. een Amerikaans echtpaar dat probeert het niveau omhoog te krijgen en de studenten meer handvaten te bieden. Want die hebben zij hard nodig.
Is het in Nederland moeilijk om voorganger te zijn, in Indonesië is het nog veel moeilijker. CMA (wereldwijd) heeft een project om een startende kerk en zijn voorganger een klein beetje financieel te steunen. Toch sluiten er nog steeds te veel kerken door o.a. gebrek aan financiële middelen en gebrek aan deskundige leiding.
Wellicht kunnen wij een aantal studenten meer “ondernemersvaardigheden” leren die ervoor zorgen dat hun toekomstige kerk meer toekomstperspectief heeft.

Opvallend vinden wij de overeenkomsten met Nederland van o.a. vieringen en gemeente zijn. We voelden ons al snel thuis in een plaatselijke C.M.A. kerk (met uitzondering van de taalkloof, maar die wordt vanzelf gedicht). De diensten worden vergelijkbaar ingericht als in een baptistengemeente in Nederland. De liederen zijn vaak vertaald uit het Engels (of soms zelfs Nederlands!).
Wel is er een verschil met de overdenkingen. Er worden meer en langere stukken uit de Bijbel gelezen en de overdenking blijft nauwgezet de perikoop van die morgen volgen.
Net als in Nederland wordt er iedere eerste zondag van de maand Avondmaal gevierd. Zo ervaren we verbondenheid met onze broeders en zusters in Nederland.

Op een doordeweekse avond is er Bijbelstudie bij iemand van de leiding thuis. Soms zitten er dan 35-60 kerkleden in een huiskamer. Heel intensief de Bijbel te ontleden en voor elkaar te bidden.
Bijzonder om zo Gods aanwezigheid 14.000 km naar het zuidoosten te ervaren. God is dezelfde, of het nu in Nederland is of in Indonesië. En dat laat hij ons iedere dag weer ervaren. Het leven is niet eenvoudig hier, maar we voelen ons gedragen door de gebeden voor onze missie in Makassar.

Je kunt ons volgen (en aanmelden voor onze nieuwsbrief) op: www.pamakassar.nl

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 02

Twitter

Albrecht Boerrigter, Algemeen Secretaris van de Unie, bezocht deze week het aardbevingsgebied in Groningen. Hij was… twitter.com/i/web/status/1…

6 dagen geleden

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024