Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

‘Het was tof dat alle jongeren op het einde van de avond hardop durfden te bidden’

Joël Meindertsma zit momenteel in Engeland en schrijft regelmatig over zijn ervaringen daar!

Ha allemaal, hierbij weer een update met een paar impressies van mijn tijd in de Cirencester Baptist Church (CBC). Ik wil graag een paar mooie ervaringen met jullie delen. 

Koffie voor een dakloze
In de week van 28 mei tot 3 juni had ik een paar dagen vrij, omdat de jongeren waar ik mee werk die week vakantie hadden. Die woensdag ben ik voor een dag naar Oxford geweest om de stad te bezoeken. In één van de straten daar kwam ik een dakloze tegen die om geld vroeg. Geld geven aan daklozen vind ik altijd lastig, omdat je dan niet weet wat ze met het geld gaan doen. Toen ik verder liep dacht ik: hoe kan ik deze man iets van Jezus’ liefde laten zien zonder hem geld te geven? Ik besloot hem voor te stellen om samen een kop koffie te gaan drinken in een coffeeshop (in Engeland verkopen ze daar overigens gewoon koffie). De man wilde niet mee om ergens koffie te drinken, maar had wel zin in een kop koffie. Dit heb ik hem gebracht. De man stond niet echt open voor een gesprek, maar was dankbaar voor de koffie. Fijn om op zo’n eenvoudige manier iemand blij te kunnen maken.

Jeugdgroep en dienst leiden 
De afgelopen weken heb ik een aantal keren een jeugdgroep mogen leiden. Op 7 juni heb ik de groep ‘respect’ geleid (groep voor 15-jarigen). De opkomst was niet zo hoog (vier jongeren), maar dat gaf mij wel de gelegenheid om rustig te beginnen. We hebben met elkaar die avond gesproken over de terroristische aanslag in Manchester. Niet het makkelijkste onderwerp om over te praten, maar goed om te zien dat de jongeren serieus meededen. Het was tof dat alle jongeren op het einde van de avond hardop durfden te bidden. Diezelfde week mocht ik op zondag samen met een oudere voorganger een Bijbelstudie geven in een familiedienst. Een spannende, maar goede ervaring. We hebben beiden een deel uitgelegd over de tekst van Hebreeën 8 (de CBC doet een serie preken uit Hebreeën). Ik kreeg leuke reacties van de gemeente naderhand. Het was best een stap om zoiets als een ‘preek’ te gaan doen in de Engelse taal. Maar ik merk dat het goed is om mezelf af en toe uit te dagen en uit te stappen in gebieden die nog niet bekend zijn voor mij. 

Geduld en investeren
Eén van mijn doelen om naar Engeland te gaan was het groeien in het werken met jeugd. De eerste tijd vond ik het best pittig om aansluiting te vinden bij de jeugd. Het is nu fijn om te merken dat hoe meer ik tijd infesteer in de jongeren, hoe beter de band tussen hen en mij wordt. Maar ook dat ik steeds meer begin te genieten om met hen te werken. De volgende ‘keys’ zijn mijns inziens van belang voor een goede band met jongeren: (1) bid voor de jongeren; (2) zoek naar gemeenschappelijke interesses; (3) heb geduld; (4) probeer de jongeren te begrijpen. Een goede les die ik geleerd heb van mijn mentor Bob is: de jongeren hoeven je niet aardig te vinden, maar moeten je respecteren. (Overigens moeten wij de jongeren wel aardig vinden voor effectief jeugdwerk J)

Tot een volgende blog. 

Zegen,
Joël 

Alle blogs van Joël:

 

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 02

Twitter

REMINDER: PRIJSVRAAG De Unie ondersteunt jongeren in hun diaconale reizen en schrijft nu een prijsvraag uit voor h… twitter.com/i/web/status/1…

4 dagen geleden

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024