Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen!

De Sprekersroute volgen - een interview

Per september 2018 bieden het Baptisten Seminarium en het Evangelische College een gezamenlijk studietraject aan voor ‘leken’(s)prekers. René Wichers volgt deze Sprekersroute al en vertelt over zijn ervaringen.

Over de Sprekersroute

Met de zogenaamde Sprekersroute wordt een kortdurend, maar volledig traject aangeboden van twee jaar dat voorbereidend is op en ondersteunend bij het voorgaan in baptisten- en evangelische gemeenten. “De Sprekersroute bestaat eigenlijk al sinds 2014 en werd aangeboden binnen het programma dat wij zelf verzorgen voor studenten van de Christelijke Hogeschool Ede en de Christelijke Hogeschool Windesheim," licht Teun van der Leer, rector van het Seminarium toe. "Door wijzigingen in de curricula, ook in die van het Seminarium, werd het lastig en eigenlijk te duur om de Sprekersroute in deze vorm in stand te houden. Via een partnerschap met het Evangelisch College is dat nu wel mogelijk.”

Verantwoordelijkheid

René Wichers is met zijn 31 jaar de jongste student die afgelopen jaar is begonnen aan de Sprekersroute. Hij is lid van de Vrije Baptistengemeente Ichthus in Wierden, studeerde Civiele Techniek en is vier dagen per week werkzaam als Pipeline Engineer. Twee jaar geleden begon hij met spreekbeurten. “Ik sprak in een gemeente in Enschede en aan het eind van de dienst vroeg iemand of ik vaker wilde spreken. Ik gaf aan dat ik dat wel zag zitten en nu is het spreken zover gegroeid dat ik zo’n twee keer per maand voorga in diverse kerken, variërend van PKN tot Pinkstergemeente en alles wat daar zo’n beetje tussen in zit. De reacties die ik vanuit de gemeenten kreeg, waren vooral positief en ik merkte dat ik behoefte had aan feedback van mensen uit het vak. Ik zie het als mijn bediening om de gemeente te helpen verstaan wat de Heer aan hen wil zeggen. Dat besef bracht de verantwoordelijkheid met zich mee om me verder te bekwamen. De Sprekersroute bleek in die behoefte te voorzien en bovendien goed te combineren met mijn baan en de tijd die ik nodig had voor mijn spreekbeurten.”

Minder simplistisch
“Dankzij deze opleiding ben ik de dingen opnieuw gaan doordenken en dat is verrijkend. Een vak als Dogmatiek heeft me hier enorm bij geholpen. Ik ben me er meer van bewust geworden dat sommige standpunten niet zo vanzelfsprekend zijn als ik dacht. Die standpunten zijn namelijk het resultaat van een proces van studie en ontwikkeling en dat heeft me geholpen om daar wat minder simplistisch tegenaan te kijken. Ontdekte inzichten hebben een context, er is een rijpingsproces aan voorafgegaan. En op hun beurt roepen die ontdekte inzichten weer vragen op en wordt het doordenken een blijvende beweging. Je raakt nooit uitgeleerd.”

Naast de inhoudelijke bagage zijn er ook praktische winstpunten. “Ik vond het in de voorbereiding van een preek lastig om mij te beperken. Ik had vaak meerdere onderdelen in een preek, die op zich al een preek waard waren. Ik heb geleerd om meer focus aan te brengen en dus keuzes te maken. Daardoor wordt deboodschap krachtiger. Less is more. Daarnaast ben ik aan de slag gegaan met de structuur van de preek en heb ik geleerd om op een goede manier beeldende illustraties te kiezen.”

Onno Visser,
Hoofdredacteur Baptisten.nu

Voor Baptisten.nu 2018-02 interviewde Onno Visser nog twee andere deelnemers aan de Sprekersroute. Lees het artikel hier (pagina 14/15). 

Belangstelling?
De Sprekersroute wordt aangeboden op hbo-niveau en bij aanmelding moet aangetoond worden dat de student over dit werk- en denkniveau beschikt. Een behaald ETS-diploma biedt ook toegang tot de Sprekersroute, en bij twijfel volgt iemand thuis het vak Inleiding Theologie en doet daar vervolgens tentamen in. Meer informatie via het Baptisten Seminarium, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 02

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024