Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Baptisten uit hele wereld samen in Zürich

Van 2 tot 6 juli waren Henk Bakker, Ingeborg Janssen, Teun van der Leer en Kirsten Timmer in Zürich voor een conferentie van de Baptist World Alliance (BWA). Een verslag.

Indrukwekkend, een zaal die volstroomt met mensen uit bijna vijftig landen, uit alle continenten, met een gezamenlijk verlangen om Jezus te dienen en van elkaar te leren. Henk Bakker, Teun van der Leer en Kirsten Timmer waren op de BWA Gathering 2018 omdat zij betrokken zijn bij verschillende commissies die elkaar hier ontmoeten en kennis delen over baptistengeschiedenis, baptistenidentiteit en de verhouding tot andere kerken. Ingeborg Janssen ging als Unie-vertegenwoordiger.

 

2018 07 BWA Gathering03Wortels van de dopers

Samen in Zürich was bijzonder, omdat hier de wortels liggen van de dopers, onze voorvaders en -moeders. In verschillende presentaties en ook in de stadswandeling kwam dit aan de orde. Mensen die hun leven gegeven hebben, verbrand of verdronken zijn voor hun geloof, voor hun overtuigingen. Die wortels van geloofsvrijheid kwamen terug in verschillende commissiemeetings, maar ook in de algemene vergadering als het ging om resoluties. Resoluties over religieuze vrijheid in de Oost-Oekraïne, over het samenhouden van families die migreren, en over geweld tegen vrouwen en meisjes werden zorgvuldig samengesteld en besproken. Waardevol om zo wereldwijd een gezamenlijk statement te maken over deze onderwerpen. (Op de foto rechts: Deur van de Grossmünster-kerk met scenes uit de Reformatie.)

Verhalen delen

Paul Msiza, de president van de BWA, vertelde over zijn ontmoetingen van het afgelopen jaar, deelde de verhalen van verschillende Unies over de hele wereld. Op andere momenten was er ruimte om ervaringen uit verschillende landen te delen: enerzijds verhalen over ontkerkelijking, anderzijds verhalen over mensen die tot geloof komen en gemeenten die betrokken zijn op de wereld waarin wij leven. Mooi om een update te horen uit Ordu, het gemeentestichtingsproject in Turkije die we als Unie en ABC sponsoren: de gemeente daar groeit vooral met vluchtelingen uit Iran en Syrië. Op deze manier voelen en weten we ons deel van een wereldwijde familie!

Global worship

Naast de grote vergadersessies waren er ook bijeenkomsten in commissies, kleinere groepen die vijf jaar lang met elkaar in gesprek zijn over specifieke thema’s. Ingeborg had de vrijheid aan te schuiven bij verschillende commissies. Een van de workshops ging over ‘Global Worship’ ofwel: hoe kunnen we leren van ander landen en culturen als het gaat om onze diensten? Welke woorden en muziek gebruiken wij in onze gebeden en dienst om God te eren? Is dat vaak niet eenzijdig? Dan is het goed om een spiegel voorgehouden te krijgen: het kan ook anders! En dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, want ongemerkt werd dit ook geïntegreerd in de vieringen die we samen hadden.

Ingeborg Janssen

2018 07 BWA Gathering02

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 02

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024