Terugblik Emeritidag in Baptist House

Op 22 november vond de jaarlijkse Emeritidag plaats, georganiseerd door de Vereniging van Baptisten Voorgangers. Voorganger Fritz Kaiser schreef een verslag.

Het is ondertussen een goede traditie om ieder jaar een dag te organiseren waar onze oud-voorgangers elkaar kunnen ontmoeten. Dit jaar waren we te gast in de Herdenkingskerk in Amsterdam waar tegenwoordig ook het Uniebureau, het Seminarium en het IBTSC gevestigd zijn. Nieuw voor velen was dat deze kerk vroeger de John Smyth kerk heette.

De binnenkant is behoorlijk veranderd zodat deze kerk voor verschillende doelen gebruikt kan worden. Mooi om te zien dat naast de oude Baptistengemeente, ook de Braziliaanse Baptistengemeente en de Kaichen Baptistengemeente (Birma) hier kerken.

2018 11 Emeritidag2018Elke dag is er om half elf een opening in de kapel waar de emeriti deze dag ook aan deel hebben genomen. Heel boeiend en inspirerend was het om naar Reverend Dr. Mike Pears van het IBTSC te luisteren. Hij vertelde niet alleen over de veranderingen van de IBTS vanuit Rüschlikon naar Praag en naar Amsterdam, maar vooral waar ze zich op willen concentreren. Een groot deel heeft met de praktische theologie te maken. Verder is het geen seminarium meer, maar kun je hier promoveren en is het een onderzoekscentrum geworden. Boeiend vertelde hij over hoe hij in zijn eigen leven begonnen is, om in de Inner City van Londen een gemeente te her-stichten.

Teun van der Leer, rector van het Baptisten Seminarium, nam ons mee in de ontwikkelingen van het Seminarium. Het is mooi om te horen hoe goed de samenwerking loopt met de verschillende onderwijsinstellingen, maar ook hoeveel mensen hiervan gebruik maken. Ook kondigde hij aan dat hij volgend jaar gaat stoppen als rector van het seminarium.

Na de rondleiding belandden we in de bibliotheek waar Pieter van Wingerden ons enthousiast vertelde over de IBTSC Bibliotheek. Dat er al heel wat gedigitaliseerd is, maar dat ook nog een heel groot deel niet gedigitaliseerd kan worden in verband met auteursrechten. Ook deed hij een oproep dat hij graag Nederlandse Baptisten-publicaties wil hebben, omdat hij daar heel wat van mist.

Naast al deze inhoudelijke onderdelen is het elkaar ontmoeten en bijpraten een groot en belangrijk onderdeel van de Emeritidag. Het was een gezegende dag! Volgend jaar zullen we een noordelijkere locatie uitzoeken.

Fritz Kaiser

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024