Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Samen één - een onvoorstelbaar feest

Vijfhonderd jaar reformatie wordt dit jaar gevierd. Dat gebeurt op veel dagen, op veel plaatsen en met veel verschillende geloofsgemeenschappen. Op 18 maart waren honderden samen in het klooster Mariëndaal in het Brabantse Nieuwkuijk. Douwe Visser schreef een impressie.

Protestanten, katholieken, pinkstermensen, Lutheranen, evangelischen en baptisten ontmoetten elkaar in Nieuwkuijk en vierden hun geloof in Jezus, Redder van de wereld. De weg naar deze dag was honderden jaren lang. Wie opgroeide in de vorige eeuw weet nog hoe vanzelfsprekend geloofsgemeenschappen gescheiden waren – ook wij als baptisten werden gezien als sekte en zagen onszelf ook als echt anders. In Nederland is de laatste vijftig jaar veel gebeurd om de weg naar elkaar te vinden. Tijdens deze feestdag werd verteld hoe wij over en weer de andere kerken makkelijk minachtten. Maar ook ging het over belijden, vergeven en samen optrekken om het christelijk getuigenis in onze samenleving te laten klinken.

Door de Geest geleid

2017 04 Gaandeweg1 6Het meest indrukwekkende van zo’n dag is om te beluisteren hoeveel geloof in de Here Jezus er klinkt, hoeveel liefde naar elkaar wordt uitgesproken en hoe hoop wordt geput uit de gezamenlijkheid die er was. Bisschoppen en predikanten, gewone gelovigen en hooggeschoolden, zangers en bidders … alles zat door elkaar om te vieren dat we elkaar niet meer verketteren, maar leren van elkaar hoe we door de Geest worden geleid om God te aanbidden en zijn liefde in de wereld bekend te maken. Dat klonk ook door in de afsluitende viering met bisschop Gerard de Korte van de katholieke kerk, Karin van den Broeke, voorzitter van de synode van de PKN, en Trinette Verhoeven, presidente van de Lutherse Synode. Het gebed van de Here Jezus dat wij kennen uit Johannes 17 – laat hen één zijn zoals ook wij één zijn – klonk uit vele monden. Onvoorstelbaar als je de verwijdering van eeuwen kent. Gelukkig voorstelbaar als God door zijn Geest kerken en kerkmensen in beweging zet.

Onze Unie heeft samen met de stichting Proclaim (reformatorische baptisten voorheen bekend als Sola5Baptisten) op 31 oktober een studiedag over de reformatie.

 2017 04 Gaandeweg1 8

2017 04 Gaandeweg1 7

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 01

Twitter

Missionair Café in Waarder - Unie van Baptistengemeenten in Nederland baptisten.nl/18-nieuws/miss… Kom je ook op 15 mei?… twitter.com/i/web/status/9…

Retweeted 2 weken geleden

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024