Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Training over depolarisatie

Thijs Tichelaar, voorganger van Baptistengemeente Arnhem-Centrum, bezocht een training over (de)polarisatie van de organisatie Stay Human en doet verslag.

 "Wij zeggen altijd: het recht op demonstreren en vrijheid van meningsuiting is bijkans heilig, als men zich maar aan de wet houdt." (Eberhard vd Laan, januari 2016)

De bovenstaande uitspraak deed de burgemeester van Amsterdam toen er sprake was van dreigende polarisatie, vanwege een aangekondigde demonstratie van Pegida in Amsterdam en een eventuele tegendemonstratie. De opstelling van Van der Laan voorkwam verdere escalatie en werd daarom recent als voorbeeld gebruikt tijdens een training die ik volgde over polarisatie.

Coalitie

Stay Human, een coalitie van ruim vijftig organisaties, waaronder bijvoorbeeld Micha Nederland, ziet dat er in Nederland sprake is van polarisatie als het gaat over het omgaan met vluchtelingen, vanwege de verharding van standpunten en de toename van het wij-zij denken. Maatschappelijke instanties vragen zich af welke positie zij innemen binnen deze polarisering. Het lijkt wel of niemand het meer goed kan doen. Stay Human wil verdere polarisatie tegengaan en bood in dit kader recent een training aan voor predikanten en leidinggevenden van (para)kerkelijke organisaties. Samen met Ingeborg Janssen (team Missionaire Gemeente Ontwikkeling) en Fritz Kaiser (voorganger Baptistengemeente Lelystad) mocht ik deze training bijwonen. Ik vond het een van de betere trainingen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd, en denk dat de aangeleerde strategieën toepasbaar zijn op nog veel meer onderwerpen dan alleen het vluchtelingenvraagstuk.

Werken aan verbinding

Ik werd als voorganger erg enthousiast van de algemene strekking van de masterclass: leiding geven te midden van polarisatie betekent werken aan verbinding. Daarbij is de groep die het minst zichtbaar is het meest invloedrijk. Deze groep in het midden is in de meeste gevallen het grootst. Als dit midden echter geen stem krijgt, zullen de mensen uit deze groep zich meer en meer gedwongen voelen om een kamp te kiezen en mee te gaan in het wij-zij denken, waardoor er scheuren kunnen ontstaan in families, gemeenschappen, kerken en volken.

Basiswetten van polarisatie

Tijdens de training leerden we over de basiswetten van polarisatie en over de strategieën om te depolariseren. Voor velen van ons was het een eye-opener dat pogingen om de kloof tussen de verschillende polen te overbruggen vaak het vuur doen oplaaien, en dat het een veel effectievere strategie is om te investeren in de middengroep. Deze groep heeft namelijk de sleutel tot depolarisatie in handen. Daar is vaak een grotere bereidheid tot dialoog en meer mogelijkheid voor nuance. Daarmee is deze groep echter vaak minder zichtbaar, dus het is de kunst als leider om het (vaak stille) midden een stem te geven. Dit was wat Eberhard van der Laan bijvoorbeeld succesvol deed. 

Werken aan depolarisatie en aan verbinding vraagt dienend en kwetsbaar leiderschap. De training van Stay Human heeft me daar op inspirerende wijze opnieuw van bewust gemaakt. Ik ben er langer van overtuigd dat dit een vorm van leiderschap is die past in het spoor van Jezus en ik zie ernaar uit om met de gegeven handvatten aan de slag te gaan.

Thijs Tichelaar
Voorganger Baptistengemeente Arnhem-Centrum

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 02

Twitter

REMINDER: PRIJSVRAAG De Unie ondersteunt jongeren in hun diaconale reizen en schrijft nu een prijsvraag uit voor h… twitter.com/i/web/status/1…

4 dagen geleden

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024