Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Bezoek aan Nederlandse militairen in Mali

Algemeen Secretaris Albrecht Boerrigter is op dit moment op bezoek bij de Nederlandse militaire missie in Mali. Lees een impressie.

Op uitnodiging van ds. Klaas Henk Ubels, hoofdkrijgsmachtpredikant, ben ik samen met een vertegenwoordiger van Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de vrijgemaakte kerk van 28 juli tot en met 1 augustus op bezoek bij de Nederlandse militaire missie in Mali. Het doel van het bezoek is om een indruk te krijgen van het werk van de geestelijk verzorgers tijdens een missie in het buitenland. Ook vanuit onze geloofsgemeenschap worden regelmatig geestelijk verzorgers uitgezonden. Zo verblijft ds. Erik Huiting sinds twee weken in Afghanistan.

2017 09 Albrecht in Mali03 web2Hart luchten
De indruk die ik krijg is zeer positief. De geestelijk verzorger neemt als het ware een soort 0-lijnszorg voor zijn rekening; hij is de ogen en oren van de commandant, waardoor hij een bijdrage levert aan de geestelijk zorg voor de manschappen. André de Oude is op dit moment de geestelijk verzorger in Mali. Al vanaf het begin van het bezoek werd duidelijk dat André goede ingang heeft bij alle onderdelen van de missie. Het werk wordt gewaardeerd en biedt soldaten de mogelijkheid om buiten de hierarchische lijn van het leger hun hart te luchten en hun problemen te bespreken. En hij vervult die functie voor alle soldaten.

2017 09 Albrecht in Mali02 web
Helikopterongeluk 

De waardering ervoor was goed zichtbaar in de aanwezigheid van ruim veertig manschappen (van de kleine 300 in Mali) bij de ‘kerkdienst’ op zondagmorgen. Het was een dienst waarin hoop en perspectief werd gegeven en waar mensen zich konden bezinnen, dit keer op het thema ‘tranen’. Dit thema kreeg wel bijzonder reliëf door het ongeluk deze week met een Duitse helikopter, waarbij twee piloten zijn omgekomen. De Duitsers (800 manschappen) vormen samen met de Nerderlanders één kamp in Gao in Noord-Mali.

Dorpspastoor
Bij mij blijft het beeld hangen van een ‘dorpspastoor', die door iedereen als zodanig wordt her- en erkend en voor iedereen aanspreekbaar is. Dat vraagt van de geestelijk verzorger om in zijn spreken en handelen aan te sluiten bij de leefwereld van de aanwezige militairen. Mooi dat geestelijke verzorging zo in de loop van de geschiedenis en tot op de dag van vandaag een belangrijke plaats inneemt in de zorg voor de militairen. 

Een leerzamen, boeiende en warme ervaring!

Albrecht Boerrigter, 
Algemeen Secretaris

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 02

Twitter

REMINDER: PRIJSVRAAG De Unie ondersteunt jongeren in hun diaconale reizen en schrijft nu een prijsvraag uit voor h… twitter.com/i/web/status/1…

4 dagen geleden

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024