Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Verslag jaarvergadering EBF

Ronald van den Oever, jeugdwerkadviseur van de Unie, was onlangs bij de jaarvergadering van de European Baptist Federation (EBF) in Armenië. Hij doet verslag.

Op maandag 18 september vertrok ik met het vliegtuig via Moskou naar Yerevan in Armenië. Woensdag vergaderde ik met mijn EBFyouth-collega’s om de jeugdwerkersconferentie van januari in Zagreb voor te bereiden. Daarna mocht ik tot zaterdag Nederland vertegenwoordigen op European Baptist Federation Council. De Europese AV, zeg maar. Armenië was in 301 het eerste land dat het christendom als staatsreligie aannam en Yerevan is een van de oudste steden van de wereld (782 v.Chr). In deze rijke geschiedenis heeft het land ook diverse malen de onafhankelijkheid verloren. De laatste keer was dit aan Sovjet Unie. In 1990 werd het land weer onafhankelijk verklaard. Verder kennen we de ook de gebeurtenis die bekend staat als Armeense Genocide, waarbij 1,5 miljoen Armeniërs werden vermoord door Turkse soldaten. Armenië heeft ook een eigen taal en een sierlijk alfabet, ontwikkeld door een christelijke monnik. Deze rijke historie is zichtbaar in de vele beelden en gebouwen in de hoofdstad Yerevan, waar de conferentie plaatsvond.

2017 11 EBF Council2Jeugdwerkersconferentie

Woensdag bereidden we de conferentie voor jeugd- en kinderwerkers voor. Deze wordt gehouden van 18 tot 20 januari 2018 in Zagreb, Kroatië. Het thema wordt ‘Building a team! Recruiting, equipping and freeing for ministry'. Op die manier hopen we de werkers uit Europa, het Midden-Oosten en Azië te ondersteunen bij hun jeugdwerk in de gemeente.

Opening vergadering

2017 11 EBF Council3

Woensdagavond begon de council met een openingsdienst in een oude kerk in Yerevan waar een van de baptistengemeenten kerkt. De dienst was een mengeling van nieuwere Engelstalige liederen en Armeense traditionele gebruiken. Met respect voor de traditie was er dus ook openheid voor nieuwe ontwikkelingen in de kerk. De aftredende president van de EBF, Asatur Nahapetyan, heette ons welkom in zijn thuisland. Met trots en vaak ook met humor vertelde ook hij over de Armeense geschiedenis en over de berg Ararat, waarvan we de contouren vanuit Yerevan konden zien en waar Noach met de Ark weer vaste grond vond. Helaas konden we alleen op afstand de Ararat bewonderen, want de berg ligt in Turkije en bezoek is niet mogelijk. Vervolgens werd elk land en elke organisatie genoemd, waarbij de betreffende afgevaardigden mochten opstaan. Daarna vierden we ons gezamenlijk geloof met liederen en gebed. Na afloop waren er feestelijke Armeense hapjes en konden we de plaatselijke gelovigen ontmoeten.

Projecten EBF

Vanaf donderdag konden we de verslagen horen van de diverse landen en projecten waar de EBF bij betrokken is. We begonnen elke dag met een viering en gebed. Dit deden we samen met de Transformgroep van jonge leiders uit diverse landen, die een parallelprogramma hadden. Daarna luisterden we naar ontwikkelingen in landen als Israël, Libanon, Irak en Turkmenistan, maar ook het geseculariseerde Frankrijk kwam voorbij. We hoorden van veel projecten waar we God aan het werk kunnen zien, vaak middenin de spanningen van dat land. In Turkmenistan was dit de dreiging vanuit de Islamitische omgeving, in Frankrijk de dominantie van het secularisme en in Rusland was het de dreiging van een religieverbod, nu de Jehova’s getuigen inmiddels officieel zijn verboden door Poetin. In Turkije werd de general secretary beveiligd door soldaten van Erdogan, nadat tegenstanders van de president een aanslag op hem hadden gepleegd om de regering zwart te maken. Maar door alle moeite en spanningen heen, hoorden we veel mooie verhalen over nieuwe creatieve missionaire initiatieven en over mensen die tot een levend geloof in Jezus Christus kwamen en actief werden in Gods missie.

Baptist House

Naast de landen kregen we ook verslag van organisaties als Baptist Women, European Baptist Mission en EBF Youth (Horizon). Onze ‘Amsterdamse’ collega David McMillan deed naast zijn verslag van het International Baptist Theological StudyCentre en de McClendon-leerstoel aan de VU, ook enthousiast verslag van de ontwikkelingen van het Baptist House. Jeff Carter, mijn teamgenoot die vanuit Canada (CBM) werkt in Praag voor onze jeugdafdeling, werd door Tony Peck in het zonnetje gezet vanwege zijn vijftienjarige jubileum. Jenni Entrican uit England werd gekozen tot de nieuwe EBF-president voor de komende jaren. Ook andere organisatorische en financiële thema’s kwamen voorbij en werden besproken en goedgekeurd.

2017 11 EBF Council4Nieuwe reformatie nodig?

Dr. Bonacui uit Roemenië liet ons nadenken over de vraag: ‘Hebben baptisten weer een reformatie nodig?’. Die vraag beantwoorde hij bevestigend door te wijzen op thema’s als ‘het priesterschap van alle heiligen’, ‘een hoopvol getuigenis’ en ‘de profetische stem’. Zo waren er meer ontmoetingen en gesprekken onderling om te danken, te bezinnen en te bidden.

Als oproep en als bemoediging werden er ook enkele verklaringen ontwikkeld. Deze zijn hier te lezen.

Prioriteiten stellen

Al met al werd het een zeer inspirerende council die op zaterdag werd afgesloten met een rit naar een plek met een mooi uitzicht op de Ararat. In de samenvatting aan het eind werd geconcludeerd dat niet de omgeving de grootste bedreiging is voor het evangelie en Gods missie, maar onze eigen keuzes en de verkeerde prioriteiten die we als christenen vaak stellen. Bij elke omstandigheid kunnen we altijd weer kiezen om Jezus te volgen en ons in te zetten voor Gods missie. Daar getuigden de vele verhalen en mensen van die ik mocht horen en zien op de Council. Volgend jaar wordt de EBF Council gehouden in Oekraïne.

Ronald van den Oever

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 02

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024