Verslag conferentie jeugdwerkers in Kroatië

Afgelopen maand werd in Kroatië de jeugd- en kinderwerkconferentie van de Europese Baptisten Federatie gehouden. Unie-jongerenwerkadviseur Ronald van den Oever schreef een verslag.

Eindelijk was het zover: we mochten afreizen naar Zagreb voor de EBYCC in Zagreb. Omdat ik in de voorbereidingscommissie zat, verwachte ik veel van alle inspirerende ontmoetingen, maar ik was ook benieuwd naar de inhoudelijke kant. Het thema was: ‘Teamwork: recruting, equiping en freeing people for ministry’. Hoe vinden we goede jeugdwerkers en hoe leiden we ze op? Freeing people is dan hoe we mensen dit werk ook kunnen toevertrouwen in Gods koninkrijk. Een enorm belangrijk thema en ook superpraktisch!

Zo'n vijftig jeugdwerkers

Ik had jeugdwerker Matthijs Winter uit Baptistengemeente Harderwijk uitgenodigd om mee te gaan en zo vlogen we 17 januari samen vanuit Schiphol naar Kroatië voor de conferentie. De dag erna ging Schiphol dicht vanwege de storm, maar wij arriveerden zonder problemen in hartje Zagreb, waar ons Jeugdhotel ‘Chill out’ stond. Woensdag en donderdag was voor mij nog een dag van de laatste losse eindjes in de voorbereiding met ons team en donderdagmiddag konden we de andere conferentiegangers ontvangen. Bijna vijftig jeugd- en kinderwerkers uit zo’n beetje alle landen van Europa, en landen uit het Midden-Oosten zoals Israël en Libanon. Ook Georgië (het land van ‘Wie is de Mol’ 2018) was vertegenwoordigd. Om te horen wat God in deze landen doet, was voor ons al een enorme bron van inspiratie en bemoediging. Midden in vaak moeilijke situaties en beperkte middelen, zijn er mensen die zich uitstrekken naar kinderen uit de vluchtelingkampen in Libanon, in stedelijke achterstandswijken of die trouw zijn aan hun kinderenwerk en jongerenclubs in de lokale gemeente.

2018 02 EBF Youth conference02Donderdagavond begonnen we aan ons programma met een opening in de Baptistengemeente in Zagreb-Centrum en een welkom door de Algemeen Secretaris van de Kroatische Unie van Baptisten. Er was veel gastvrijheid in het historische pand waar de baptisten kerkten. Beneden was er een sfeervol jeugdhonk met een eigen podium, bar en natuurlijk tafelvoetbal. Daarna was er voor het slapen gaan veel rumoer in ‘Chill Out’. Niet alleen omdat sommige gasten nog vertraagd waren door de storm, maar ook omdat de lobby van het jeugdhotel ’s avonds laat veranderde in een soort van feestruimte met keiharde muziek. Dat vroeg wat van ons organisatieteam om iedereen ook een rustige nachtrust te bezorgen ;)

Jeugdwerkers vinden

Vrijdag begonnen we met een Bijbelstudie en de inhoudelijke sessies. Hoe vinden we jeugd- en kinderwerkers? Soms vraagt het van ons om gericht te zijn op de mensen die God wil hebben, in plaats van de mensen die wij graag willen hebben. Dat bleef even hangen bij mij. Maar ook: Variatie aan karakters en leeftijden maakt een team evenwichtig en het werven van jeugdleiders en kinderwerkers is een zaak van de hele gemeente, van de raad tot en met de jongeren zelf. Iedereen kan rondkijken en mensen benaderen.

Verder waren er nog groeten van de EBF door Tony Peck en Helle Liht en de aankondiging van veranderingen in de organisatie. Naast mijn aftreden zou ook onze kartrekker Jeff Carter stoppen en na meer dan vijftien jaar trouwe dienst teruggaan naar Canada. Om die reden hadden we dit keer extra mensen nodig. Gelukkig hebben we uiteindelijk drie goede mensen kunnen kiezen.

Variatie in het team

2018 02 EBF Youth conference03

Vrijdagavond volgde de sessie over de toerusting van je team waarin uitgesproken waardering van elkaar een terugkerend thema was. Ook de variatie in het team draagt bij aan evenwichtigheid. Ook jongeren zijn immers heel divers. Niet alleen maar taakgericht zijn, maar ook gericht op de talenten en ideeën van de werkers zelf en deze ontwikkelen en inzetten. Een gezamenlijke visie onderschrijven en in eenheid uitleven is misschien wel het belangrijkste wat je met elkaar kunt doen om zo Jezus te laten zien aan elkaar. Kijk uit voor het ‘pleasen’ van mensen, wees een ‘pleaser’ van God.

Zaterdagochtend begonnen we met zang/aanbidding en Bijbelstudie die weer werd verzorgd door de Kroatische baptisten. Daarna ging de groep uiteen voor de workshops. We konden kiezen voor de onderwerpen jeugdkampen, missionair jeugdwerk en jeugdwerk door het hele jaar. 's Middags bezochten we een kasteel en aten we in een lokaal restaurant. Het eten was superlekker en de gesprekken met elkaar nog beter. Door alle gezelligheid konden we nog maar een klein gedeelte meemaken van de worship tijdens de jeugdavond in de kerk.

Matthijs was inmiddels goed ingeburgerd geraakt en nam deel aan spontane jamsessies en zette zich in als zanger in het spontane praise-bandje.

Aankomende jeugdleiders

2018 02 EBF Youth conference

Zondag bezochten we drie verschillende baptistengemeenten in Zagreb. Wij bezochten de gemeente in het Zagreb-Centrum. Daar sprak Tony Peck over de vijf broden en de twee vissen. Na een mooie dienst en vele ontmoetingen vervolgden we ons programma met de laatste sessie ‘Freeing or releasing people for youthwork’. Enkele wijze lessen waren: Laat aankomende jeugdleiders zien hoe het kan werken (naast het vertellen), bereid ze voor op de lange adem, veel aanmoediging en richten op de sterke kanten. Laat jeugdleiders het (zo veel mogelijk) op hun eigen manier doen. Een bijzondere on-Nederlandse les vond ik: ‘breng aankomende jeugdleiders in contact met mensen met autoriteit’. Daar denk ik nog over na ;)

We sloten de dag af met ‘Communion’. Omdat we tussen alle onderdelen door veel met elkaar optrokken en deelden, was er veel verbondenheid met elkaar en dat maakte de ‘communion’ extra bijzonder. Zo sloten we een conferentie af vol met inspiratie uit ontmoetingen en inhoud. God was er merkbaar bij en ik vond het bemoedigend en stimulerend om te zien dat God op allerlei manieren bezig is met zijn werk wereldwijd. Mocht je meer willen horen dan vertel ik je er graag over.

Matthijs vertelt:
2018 02 EBF Youth conference04"De conferentie begon goed! Het uitzicht om lekker een paar dagen uit de dagelijkse werkzaamheden te zijn leek mij erg goed te doen. Hier keek ik dan ook erg naar uit. Samen met Ronald een kopje koffie drinken en verwachtingen uitspreken om vervolgens in het vliegtuig te stappen op weg naar de conferentie. Goede start! Eenmaal aangekomen moest ik echter wel even schakelen. Ik als Nederlander heb hoge verwachtingen en was ook wel andere soort conferenties gewend. Veel training en toerusting is wat ik mezelf normaal voorstel bij een conferentie. Deze verwachtingen moest ik wel even bijstellen toen ik eenmaal daar was. De conferentie ging veel over connecten en bij de buren over de schutting kijken. Natuurlijk hebben we het ook inhoudelijk gehad over het werk dat we mogen doen in ons eigen land of plaats, maar vooral ging het over het vormen van een internationale gemeenschap. Als ik nu terugkijk heb ik vooral ingezien dat wij als Nederlanders ontzettend gezegend zijn, en dit best ook wat meer mogen uitstralen in plaats van te klagen over het weer. Ik mocht mensen uit een andere cultuur ontmoeten die dezelfde passie hebben, en dit ook nog eens beleven met dezelfde God. Ik heb mogen zien dat het God niet alleen hier en nu is, maar dat Hij echt de heerser is over de hele aarde."

- Matthijs Winter (Jongerenwerker Harderwijk)

Online cursus

Tot slot wil ik nog wijzen op ‘Horizons’, de online course voor kinderwerkers en jeugdleiders van de EBF, ontwikkeld door Jeff Carter. Veel stof uit de conferentie is te vinden in deze cursus. Je kunt je aanmelden en krijgt dan een e-coach toegewezen. De cursus zit enorm deskundig en praktisch in elkaar en is in diverse talen vertaald. Helaas nog niet in het Nederlands. Je zult dus moeten kiezen voor Engels of een andere taal uit het rijtje. Wil je meer info kun je mij mailen of hier kijken: http://www.ebfyc.org  of http://www.ebfyc.org/enlanding4.html#

Ronald van den Oever,
Adviseur en Coach Jeugdwerk Unie

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024