BLOG: Het Weduwenhuis is klaar!

Het project in Lunsar is klaar! Hoe dat tot stand kwam en wat de Unie daarmee te maken heeft?

Eind van dit jaar gaan onze Uniezendelingen Hans en Aisha Oosterloo met pensioen. Zij werken in Sierra Leone samen met de Baptisten Conventie (BCSL) daar, en zijn uitgezonden door de European Baptist Mission International (EBMI). In deze ‘blog’ willen we u op de hoogte houden van de bouw van een weduwenhuis in Lunsar. Dit project komt voort uit jarenlange betrokkenheid van Aisha Oosterloo bij een groep weduwen, die, zeker als ze geen familie meer hebben, in Sierra Leone behoren tot de outcasts van de samenleving. Door het werk van Aisha is er een nauwe band ontstaan tussen het werk onder weduwen in Sierra Leone, en het zendings- en vrouwenwerk van de Nederlandse Baptisten.

De bouw van het weduwenhuis is de realisatie van een lang gekoesterde droom van Aisha, en zien we als een soort afscheidscadeau na vele jaren van samenwerking. 

7-4-2016: De weduwen zijn gearriveerd, het huis wordt in gebruik genomen! 

huis 6 april 1  x happy with aisha 

Het huis op 6 april. We moesten het nog een keer verven omdat we de kleur niet mooi vinden. Nu is het veel kleurrijker. (links) De weduwen zijn heel blij met Aunty Aisha en geven daar blijk van. Het liefst heeft Aisha dat haar weduwen blij en gelukkig zijn. "Happy in the Lord!" (rechts)

x in de kamer 1  x in de kerk 

De weduwen samen in de gezamelijke huiskamer. (links) De weduwen zondags in de kerk. Ze worden voorgesteld aan de gemeente en de pastor maakt het duidelijk: wij, de gemeente, zijn verantwoordelijk voor hen, de weduwen. (rechts)

 x kamer mammy digba x mammy digba 

De slaapkamer van Mammy Digba. (links) Mammy Digba kan niet meer lopen, met Grace haar hulp. (rechts)

 x mammy isatu 1 x voor het huis 

Mammy Isatu met Aisha. Mammy Isatu heeft het begin van Alzheimers. (links) De weduwen voor het huis, v.l.n.r.  Grace (helper), Mamma Bundu, Jenneh Lamboi, Mammy Isatu, en Mammy Digba. (rechts)  

29-1-2016: Het huis zo goed als klaar, en met gebed geopend op de algemene vergadering van de BCSL
DSC05479 DSC05519 
DSC05487 DSC05508
DSC05522  

  

15-1-2016: De buitenkant is klaar!
Huis 11 jan 1 Huis 11 jan 2 
 Huis 11 jan 3  Huis 11 jan 4
 Huis 11 jan 5  Huis 11 jan 6
18-12-2015: Het dak zit er bijna op!
Roofing 2 Roofing 1
Roofing 3   
10-12-2015: De bouw gaat hard!
III a overzicht  III b werklui 

Links: Frontaal aanzicht van het huis. We zijn nu op muurhoogte gekomen, en de stalen ramen en deuren zitten er al in. In het midden (achter de rustende & pratende werklieden) bevindt zich de gezamelijke woonkamer, die naar voren uitsteekt. Links en rechts daarvan zijn drie slaapkamers aan iedere zijde. Achter de woonkamer ligt een gang en daaraan grenzen de 2 badkamers en 2 toiletten. Achter het huis staat een aparte keuken. Rechts:  Zo nu en dan rusten de werklieden, want het is warm weer (boven de 30 graden) en zwaar werk (90% mankracht dus zonder arbeidsbesparende machines en hulpmaterieel). De arbeidsplaats trekt ook ander volk aan, zoals kinderen (het is nu vakantie) en vrouwen, bijv. marktverkoopsters.

III c Aisha

III d Keuken

Links: Aisha gaat bijna iedere dag even kijken en maakt nu al plannen voor de inrichting van het huis. Want een “house” is nog geen “home”. Ze heeft ook al een naam in gedachten, “Hand of Hope” Widows Home”, en dat komt ook op een bordje erbij te staan. Rechts: Het dak zit al op de keuken. Het zijn 2 ruime keukens, ieder met een eigen opbergplaats.

III e overleg III f slaapkamer

Links: Overleg. Blik vanuit de woonkamer de gang in. De architect en bouwmeester legt iets uit. Rechts: één van de 6 slaapkamers, dit is een hoekkamer.

23-11-2015: De eerste meters
work 1  work 2 

Links: Er zijn voldoende bouwmaterialen aanwezig en ook genoeg bouwvakkers, zodat het werk voortvarend van start is gegaan! Rechts: Zand, cement, stenen... en marktvrouwen die versnaperingen te koop aanbieden.

work 4 work 5

Links: Aisha (tweede van links) komt zo nu en dan op inspectie. Rechts: Ook Abdul komt even kijken. Er wordt beton gestort. Dit zijn foto’s van vorige week. Deze week verwachten we dat we klaar gaan zijn met de fundamenten en we “raam-hoogte” bereiken.

10-11-2015: Een kleine ceremonie
nr 01 nr 02

Links: Op zaterdag 7 november vond er in Lunsar een eenvoudige ceremonie plaats, op het terrein van de Baptisten Unie. Een aantal broeders en zusters kwam bijeen om de start van de bouw van het weduwenhuis te markeren. Het weduwenhuis komt te staan op een prachtig stuk land, omgeven door palmbomen. Hier lag vroeger een weg, maar die is door de natuur weer opgeslokt. Rechts: Hier stond vroeger de steenfabriek van de Baptisten Unie, waar stenen en dakpannen voor de bouw gefabriceerd werden. Nu zijn nog slechts de restanten te zien, maar het vlakke terrein is erg geschikt als bouwgrond. 

 nr 03  nr 04

Links: De bouwvakkers stonden ons al op te wachten, en waren al aan de arbeid, aangevoerd door Amadu Turay (de broer van Aisha), die als aannemer verantwoordelijk is voor de uitvoering van de bouw. Hij staat algemeen bekend als Mr. Pressure, omdat hij er erg op gesteld is dat er goed en snel werk wordt afgeleverd. Rechts: Onze gemeente-voorganger, Ds. Gborie (rechts), die ook leraar is aan de Baptisten Theologische Opleiding had een aantal van zijn studenten meegenomen. En er waren ook 2 zusters van de commissie die straks gaat toezien op het vrouwenwerk, waaronder het weduwenhuis ook gaat vallen. 

nr 05  nr 06

Links: Een aantal stenen lagen al op ons te wachten. Het regende hard later op de dag, en toen zijn deze stenen beschadigd. Maar dat ontmoedigde de werklieden niet. Nog dezelfde dag, toen de regen ophield, hebben ze de stenen opnieuw geperst. Rechts: Mensen, kom erbij, we gaan beginnen! 

nr 07 nr 08

Links: Aisha legt uit hoe het project ontstaan is en wat we van plan zijn. Het wordt een project van de Baptisten gemeente in Lunsar. Rechts: De Superintendant van het gebied waaronder ook Lunsar valt, Ds. Foday Koroma, geeft vanuit de Bijbel een getuigenis van de motivatie om weduwen en wezen te helpen (Jacobus 1: 27). 

nr 09 nr 10

Links: Nog wat napraten na afloop. Rechts: Helaas voor de pinda-plantjes, want die moeten verdwijnen, omdat hier een deel van het huis komt te staan. Maar ja, dat is het risico als je op andermans land gaat tuinieren!De bouw is begonnen! We hopen u spoedig meer te laten zien! 

27-10-2015: Akkoord op de plannen

Door de ebola is de bouw van het weduwenhuis behoorlijk vertraagd. Echter, op 27-10 is er een bijzonder moment, namelijk dat het plan af is, en alle betrokken partijen daar hun akkoord op geven. De bouw kan gaan starten begin november, als het regenseizoen voorbij is. Hieronder alvast een eerste bouwtekening:

Widows House bouwtekening Voor het bouwproject zijn de meeste gelden al bij elkaar, maar uw giften zijn en blijven van harte welkom. Ze zullen worden gebruikt voor het vrouwen en zendingswerk van de BCSL in Sierra Leone. Kijkt u hier voor het rekeningnummer waar u giften naar kunt overmaken.

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024