Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Terugblik Europese conferentie voor jeugdwerkers

Jeugdwerker Ronald van den Oever doet verslag van de jaarlijkse EBF-conferentie voor kinder- en jongerenwerkers. 

Van 21-25 maart was ik in Wenen om onze jaarlijkse EBF Youth- and Childrenworkers Conference bij te wonen. Het thema was niet minder dan: ‘rEVOLution! Reshaping discipleship, church and mission for all generations’. Dus dat beloofde veel. Dit jaar was het voor mij meer dan deelnemen, want als exco-lid was ik medeverantwoordelijk voor de organisatie en was ik er een dag eerder voor de laatste voorbereidingen. Dit jaar hielden we de conferentie samen met EB-Mission, dus ook collega Ingeborg Janssen hielp mee in de voorbereiding. Zo waren we met ongeveer 80 mensen uit 25 landen aanwezig. Uit Nederland waren ook Judy Lok en Simone Zijderveld mee, beide jeugdwerkers uit Baptistengemeente De Rank in Utrecht. Ze hebben ons land levendig en spontaan vertegenwoordigd en waren super onder de indruk van alles wat ze hebben ervaren.

Het werd een bijzondere conferentie in een schitterend gebouw, dat de baptistengemeente Wenen nog volop aan het verbouwen is. In een prachtige Keizerin Sissi-danszaal - waarvan de bogen en de plafondramen nog intact waren - hielden we onze gezamenlijke bijeenkomsten. Het eten werd bereid door de vluchtelingen die in de kerk werden opgevangen en de worships werden begeleid door de gemeenteband met cello en viool. Samen met de galmende akoestiek van de danszaal waanden we ons regelmatig al in hemelse sferen.

De spreker was onze IBTS-rector Stuart Blythe die ons uitdaagde om kerk, missie en discipelschap te integreren vanuit het besef dat het koninkrijk is en ook zeker nog komt. Uitgedaagd door de kansrijke context waarin God ons zet, riep hij ons op om ons in te zetten voor vriendschappen binnen de kerk (als gemeenschap van vrienden), maar ook ons te richten op vriendschappen buiten de kerk. Net zoals Jezus ‘een vriend van zondaren’ werd genoemd… Hij daagde ons verder uit om terug te keren naar Jezus om zo telkens weer onszelf te vernieuwen in de kracht van God de weg van Jezus te gaan, recht te doen, op te komen voor de zwakken in de samenleving en zo een getuige te zijn van Jezus Christus. Deze oproep zette hij kracht bij met de biografie van baptistenheld Athol Gill en verwees veel naar de werken van missiologen Michael Frost en Alan Hirsch. Voor sommige jeugdwerkers was dit best pittige stof en was het ook zoeken naar goede praktijkvoorbeelden en -toepassingen, maar in kleine groepjes konden we hierover verder praten en voor elkaar bidden. In de workshops konden we ons bezighouden met belangrijke thema’s als discipelschap, leiderschap en missie.

Youth3Bij de huishoudelijk mededelingen kregen we:
- de verslagen over de toegekende fondsen aan baptisten in Syrië (vluchtelingen-kinderkampen) en baptisten in Oekraïne (jeugdevents).
- een update van de jeugdwerkerstraining ‘Horizons’, dat zowel via internet als live gevolgd kan worden en nu ook is vertaald in het Spaans waardoor de kansen zich aandienen voor Zuid-Amerika.
- de herverkiezing van het EXCO, waardoor ik weer een jaar extra dienstbaar mag zijn.

Naast dit alles was er genoeg ruimte voor gezelligheid in de stad en konden we naast alle plezier die we met elkaar hadden ook van elkaar horen wat God doet in de diverse landen die vertegenwoordigd waren.

Zo werd het een supermooie conferentie en gingen wij met vele anderen weer geinspireerd terug naar huis. Een typerende reactie van Judy naar aanleiding van een gesprek met jeugdwerker Khaloob uit Nazareth was, dat we als baptistengemeenten in Nederland toch erg druk kunnen zijn met onze eigen gemeente terwijl er zoveel missionaire kansen liggen in onze omgeving. Deze revoluties, hervormingen of noem het opwekkingen onder jongerenwerkers, motiveren mij om bij te dragen aan de missionaire uitdaging in ons jeugdwerk.

Tot slot hebben we als EBF-Youth en EB-Mission een resolutie opgesteld aan het eind van de conferentie. Deze wil ik tot slot nog graag met jullie delen. Spreek me hier gerust op aan. Bemoediging, kritiek en aanvullingen zijn altijd welkom. Altijd goed om hierover uit te wisselen en gezamenlijk te bouwen aan een persoonlijke leercultuur rondom onze Heer Jezus.

'We acknowledge the need to challenge our distorted concepts of Christian practice in order to bring about a transformation in our lives, our church and our nations. TO ACHIEVE THIS, we recognize the need to return to the example of Jesus as we find this in the Gospels, and especially what we learn from Him to enable us to be:

  • disciples, as followers and imitators of Christ
  • the Church as communities of friends who love and serve one another
  • those who engage in the mission of God as witnesses of his truth and love in the world.

Youth2

 

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 02

Twitter

Albrecht Boerrigter, Algemeen Secretaris van de Unie, bezocht deze week het aardbevingsgebied in Groningen. Hij was… twitter.com/i/web/status/1…

6 dagen geleden

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024