Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

BG Enschede aan de slag met jaarthema Werken

De Baptistengemeente Enschede is met ingang van het nieuwe seizoen van start gegaan met het jaarthema van de Unie: Werken. In hun blad laten ze gemeenteleden aan het woord over hun baan en over christen zijn op het werk.

"Het is mooi om met meerdere gemeenten met hetzelfde bezig te zijn, terwijl de ruimte er is om het op een manier in te vullen die bij de plaatselijke gemeente past", zegt voorganger Remko Ongersma. "Het materiaal biedt daar voldoende ruimte voor. In Enschede hebben we het thema goed opgepakt. Op de startzondag hebben we samengewerkt aan een kunstwerk dat samen de letters van werken vormt, het thema komt regelmatig terug in de preken en de kringen werken met het aangeleverde materiaal."

God ziet de hele mens

Het thema spreekt aan omdat eigenlijk iedereen wel bezig is met een vorm van werken, denkt Ongersma. "De een heeft een baan, de ander is mantelzorger, weer iemand anders doet vrijwilligerswerk, al dan niet in de gemeente.
Ook is het belangrijk om met elkaar weer helder te krijgen dat God de hele mens ziet en niet alleen de mens die in de gemeente aan de slag is. Alles wat we doen is van waarde. Overal waar we komen kunnen we een lichtpuntje zijn voor de mensen om ons heen."

Weten waar de ander werkt

Een van de manieren om dit in beeld te brengen, is om gemeenteleden voor het maandblad De Lens te fotograferen en te interviewen op het werk. "Mensen zijn over het algemeen meer op hun werk dan thuis of in de gemeente. Juist daar wil God ons ook tot zegen stellen. Je dagelijkse werk doet er toe! Het is goed om van elkaar te weten wat iedereen door de week doet zodat we ook daar voor kunnen bidden."

In het nummer van november/december komen vier gemeenteleden uit heel verschillende beroepsgroepen aan het woord om te vertellen hoe hun werkdag eruit ziet. Daarnaast werd aan verschillende gemeenteleden die in het onderwijs werken gevraagd hoe zij zich in hun werk als christen presenteren. Zo zegt iemand dat hij soms bidt voor studenten die het moeilijk hebben. “Verder ben ik open over mijn christen-zijn en dat levert soms goede gesprekken met gelovige of ongelovige studenten op in de wandelgangen (altijd wel op hun eigen initiatief, ik dring mezelf nooit op)."

What would Jesus do?

Een ander vertelt: “Tsja, het is niet de bedoeling dat ik tijdens de les openlijk ga evangeliseren. Maar dat hoeft ook niet, ik probeer het goede te zien in studenten en te kijken waar je naast iemand kan staan zodat er ontwikkeling op gang komt. Christelijke identiteit is voor mij nadenken over ‘what would Jesus do?' (Maar dat bedenk ik ook nog te vaak achteraf...)."

Ontdekken waar God werkt

Ongersma: "In de gemeente proberen we ook heel duidelijk te ontdekken waar God aan het werk is, om daar ook bij aan te sluiten. Werken is vooral samenwerken met God. Wat mooi dat onze God ons wil betrekken bij Zijn werk!"

Ook aan de slag met de jaarthema's van de Unie? Kijk hier voor de beschikbare materialen.

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Baptisten.nu

BaptistenNu 2018 02

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024