In gesproken vorm

Lezen is voor de meeste mensen zo gewoon dat we er niet bij stil staan wat het zou betekenen wanneer we dit zouden moeten missen. Blindheid, slechtziendheid, ouderdom of een chronische ziekte zijn de belangrijkste oorzaken waarom gewoon lezen niet (meer) tot de mogelijkheden behoort.

Wanneer het lezen van de krant, tijschrift, boek, internet, de ondertiteling op tv, of wat dan ook wegvalt, wordt pas duidelijk hoe belangrijk lezen is voor de kwaliteit van ons leven. Want lezen is veel meer dan een hulpmiddel om informatie tot ons te nemen. Lezen biedt ook inspiratie, ontspanning, troost, humor, etc. Kortom, lezen houdt ons in contact met de wereld om ons heen. En dat wordt dan toch een probleem wanneer je blind of slechtziend bent.

Gelukkig is er tegenwoordig veel lectuur, waaronder de uitgave Baptisten.nu in een aangepaste leesvorm, beschikbaar. De CBB, de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden in Ermelo, maakt vier maal per jaar een gesproken versie van de uitgave Baptisten.nu.

Abonnees op deze gesproken versie ontvangen van elke editie een cd-rom die met behulp van een speciaal afluisterapparaat, de zogenaamde Daisyspeler, beluisterd kan worden. Voor mensen met een leesbeperking worden de kosten voor een Daisyspeler doorgaans vergoed door de zorgverzekeraar.

De rol van omstanders
Meestal worden mensen met een leeshandicap op het bestaan van een organisatie als de CBB gewezen door familie, buren, vrienden, kennissen of verzorgers. De persoon waarom het gaat kan ten slotte niet of nauwelijks brieven, advertenties of informatiefolders lezen. Omstanders spelen daarom een belangrijke rol om een persoon met een leeshandicap weer de mogelijkheid te bieden om te kunnen lezen. Zij bewijzen die persoon daarmee een enorme dienst, want weer kunnen ‘lezen’ geeft weer zicht op een stuk levensvreugde dat weggevallen was. Kent u mensen in uw omgeving die de uitgave Baptisten.nu niet meer kunnen lezen? Wijs hen dan op de gesproken versie!

Grote collectie christelijke lectuur
De CBB heeft een grote collectie christelijke tijdschriften en kranten in gesproken vorm op cd-rom, in braille en in grootletter. Ook de Bijbel is in de verschillende vertalingen beschikbaar in braille en in gesproken vorm. Verder beschikt de CBB o.a. over Bijbelse dagboeken, psalmboeken en liedbundels. Onlangs is het Nieuwe Testament in de herziening van de Statenvertaling omgezet in braille en in gesproken vorm op Daisy cd-rom. Een andere nieuwe productie is de Psalmen 1773 en de Gezangen 1938 gebundeld in een grootletteruitgave.

Speciaal voor de jeugd heeft de CBB in samenwerking met het Nederlands Bijbelgenootschap de Jongerenbijbel in braille en in gesproken vorm op Daisy cd-rom uitgegeven. De Jongerenbijbel bevat de tekst van de Nieuwe Bijbelvertaling met daarnaast veel informatie. Zo wordt bij veel teksten extra uitleg gegeven en worden moeilijke woorden uitgelegd. En elk Bijbelboek is voorzien van een eigen, duidelijke inleiding. 

Meer informatie?
De CBB heeft een catalogus samengesteld met een overzicht van de volledige collectie. Deze catalogus is gratis aan te vragen. Wilt u meer informatie, de catalogus of een proefexemplaar van een tijdschrift aanvragen, of een abonnement nemen op een tijdschrift, voor uzelf of iemand in uw omgeving? Bel dan naar de CBB (tel. 0341 565 499 op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur) of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Via de website www.cbb.nl is alvast een indruk te krijgen van wat de CBB allemaal te bieden heeft. Daar kunt u ook lezen hoe u ons werk financieel kunt steunen. Voor het uitgeven van christelijke lectuur in aangepaste leesvormen is de CBB voor een groot deel afhankelijk van de steun van donateurs. Hoe meer mensen ons werk steunen, hoe meer mensen met een leesbeperking christelijke lectuur kunnen blijven lezen.

CBB, Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden
Postbus 131
3850 AC Ermelo
T 0341-565499
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.www.cbb.nl

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024