LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Noodhulp na aardbevingen Lombok

De Unie zet zich in voor noodhulpverlening aan het Indonesische eiland Lombok, dat door zware aardbevingen is getroffen. Helpt u mee?

 De afgelopen maand is het Indonesische eiland Lombok getroffen door verschillende zware aardbevingen en naschokken. Meer dan 500 mensen zijn omgekomen, 75 procent van de woningen is verwoest en honderdduizenden mensen zijn hun huizen ontvlucht. Circa 20.000 mensen hebben onmiddellijk hulp nodig.

Lombok02Als Unie willen we graag een bijdrage leveren aan noodhulpverlening in het getroffen gebied. Dat doen we in samenwerking met de organisatie CAMA Zending, die van oudsher sterk betrokken is bij Lombok. Al in 1937 werd de allereerste Nederlandse CAMA-zendeling naar dit overwegend islamitische eiland in Indonesië uitgezonden. Sindsdien zijn er zeven kerken gesticht en nog altijd zijn er meerdere CAMA-medewerkers op het eiland aanwezig. Zij waren al snel ter plaatse en zetten zich sindsdien dag en nacht in om hulp te verlenen en de schade te inventariseren.

Basiskamp

Het basiskamp voor hulpverlening is vlak bij het epicentrum van de aardbeving – op het noordelijk deel van het eiland – en wordt ontzettend druk bezocht. Het noodteam bestaat uit lokale dorpsbewoners, vrijwilligers en leden van lokale CAMA-kerken. De eerste pick-ups met tenten, voedsel, water en generatoren zijn daar ondertussen gearriveerd.

Lombok07

Getuigen

Lombok01De afgelopen periode hebben de medewerkers ook twintig dorpen bezocht. “Daar waren geen hulporganisaties aanwezig en ook de VN was nog niet ter plekke geweest”, vertelt een van hen. “In een dorpje kwam ik man tegen die nogal nors vroeg waarom ik daar was. Ik antwoordde: ‘Ik kom kijken of we hier iets kunnen doen om te helpen.’ De man vroeg: ‘Ben je een moslim?’ Ik antwoordde: ‘Nee, ik ben een volgeling van Jezus Christus. We hebben bevoorrading in een dorpje ongeveer twintig minuten van hier. Als je daarheen gaat, kun je krijgen wat je nodig hebt.’ De man volgde me naar het basiskamp en nam zo veel mogelijk mee op zijn motor. Op deze manier mogen we op een heel praktische manier van Jezus’ liefde getuigen.”

Helpt u mee?

Wilt u dit noodhulpproject ondersteunen met een gift? U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening NL14TRIO0391015613, t.n.v. Unie van Baptistengemeenten, o.v.v. Noodhulp Lombok. Met vragen kunt u terecht bij Hans Riphagen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06-33186651.

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-21030 23
Tel. Seminarium:
020-210 30 24
E-mail: info@baptisten.nl

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024