Blog

Inspirerend, confronterend en actueel

Hier tref je verschillende blogs aan over kerk, maatschappij en actualiteit, geschreven door medewerkers, studenten en gastauteurs.

Waar klamp je je aan vast?

Waar klamp je je aan vast?

We leven in bizarre tijden. We maken dingen mee die we nog niet eerder zo gezien hebben. Scholen dicht, kerken gesloten, cafés zijn verlaten, er is de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. De routines die we kennen vallen weg. We zien nog maar een heel klein groepje mensen fysiek, behalve natuurlijk als je in de zorg werkt. Mensen die dichtbij komen vormen een potentieel gevaar, dus we houden anderhalf meter afstand. Mensen ontmoeten gebeurt vooral digitaal. Dat doet iets met een mens. Misschien leef je op van een quarantaine, misschien komen de muren op je af en word je gillend gek. 

Wat doet dit met je geloof? En met je bidden? En hoe bid je nu? Anders dan voor de coronacrisis? 

Theologie in coronatijden

Theologie in coronatijden

“Heb je al een theologie over de corona?” vroeg een collega mij laatst grappend in een van de online conference-calls waarmee we ons werk heden ten dage voortzetten. Ik moest lachen. Het scheen mij een grap over de vele ‘theologieën van…' die in de laatste jaren zijn verschenen: over werk, plaats, voedsel, humor. Bij gebrek aan grotere theologische perspectieven is het in de theologie een trend om over de kleinere onderdelen van het leven een full-fledged theologie te schrijven.

Onzekere tijden

Onzekere tijden

Het is bijna Pasen en Jezus bezoekt met zijn leerlingen Jeruzalem. Als ze tegenover de tempel op de Olijfberg plaatsnemen, wijzen zijn leerlingen hem op het enorme gewelf van de tempel. Het moet een prachtig gezicht zijn geweest.

Wie is toch deze? Netflix’ Messiah (no spoilers)

Wie is toch deze? Netflix’ Messiah (no spoilers)

De recente Netflixserie Messiah (10 afleveringen) is — wat mij betreft — het best en het snelst uit te leggen als één groot gedachte-experiment dat daadwerkelijk verfilmd is. Namelijk: wat als Jezus vandaag de dag zou (terug)komen? Waarin wij als 21ste eeuwse kijkers, grofweg bekend met de geschiedenis van Jezus van Nazareth en de theologische claims rond zijn persoon, opnieuw worden vervreemd van wat ons bekend is.

Wat is kennis en wat is het niet?

Wat is kennis en wat is het niet?

Onderwijs heeft alles te maken met het controleren van kennis. Wat is kennis en wat is het niet? Kennis is wetenschap, namaakkennis is pseudowetenschap. Kinderen leren al te onderscheiden tussen waar en niet waar. Op hun verdere leerweg worden zij daarin begeleid en krijgen zij uitgebreid instructie over wetenschap en de marges van zekerheid/onzekerheid. Wat zij in elk geval leren is dat kennis (wetenschap) berust op een systeem van zelfcontrole. Dit klinkt nogal moeilijk, maar dit is het niet. Het komt er eenvoudig op neer dat kennis altijd gecontroleerd dient te worden.

Retraite: Ontmoeting met God, elkaar en de ander

Retraite: Ontmoeting met God, elkaar en de ander

Dit jaar ben ik begonnen met een studie aan het Baptisten Seminarium in Amsterdam. Bij dit seminarium krijg ik onderwijs in de tradities van het Baptisme. Op deze vrijdagochtend staat er iets anders op het programma. De studenten die vandaag aanwezig zijn volgen net als ik het vak spirituele liturgische vorming dat wordt gegeven door Wout Huizing en Hans Riphagen. Vandaag zijn we te gast in het Ignatiushuis in Amsterdam en zijn we op retraite.

Valorisatie: wat kennis uitwerkt

Valorisatie: wat kennis uitwerkt

Het Baptisten Seminarium heeft momenteel 56 studenten en daar komen nog eens 16 PhD-studenten bij. Opvallend veel mensen hebben interesse voor theologisch onderzoek en verruiming van hun vaardigheden op het gebied van prediking, Bijbelskennis en bijvoorbeeld pastorale vaardigheden. 

Het evangelie voor Felix en Fikkie

5 redenen om dol op dieren te zijn

Het evangelie voor Felix en Fikkie

Toen ik bij mijn aanstelling als voorganger in januari het preekrooster doorliep, sprong de 20e oktober, Micha Zondag, er voor mij uit. Ik vermoed dat iedere (s)preker zo zijn favoriete onderwerpen heeft, voor mij is dat momenteel recht en gerechtigheid. Groot was dan ook de schok toen ik ontdekte dat de Micha Zondag dit jaar in het teken stond van de dieren…

Het verhaal van vrouwen in de kerk

Het verhaal van vrouwen in de kerk

Daar zit je dan hartje zomer met 120 mensen in een grote zaal te praten over de plek van vrouwen in de kerk vanuit het thema Together: Re-imagining, Re-reading herstory in the church. Drie dagen vol inspiratie en gesprek, mensen met verschillende visies samen in gesprek. Ik was deze zomer naar de BICTE ( Internationale Baptisten Conferentie over Theologische Educatie).  Een van de lezingen die mij het meest aansprak was die van Valerie Duval-Poujol, Bijbelwetenschapper uit Frankrijk over hoe bijbelvertalingen de betrokkenheid van vrouwen in kerk en maatschappij hebben beïnvloed.

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024