Weet u zich betrokken bij het werk van uw lokale gemeente of het werk van de Unie? Dan kunt u een bijzonder geschenk geven, door dit op te nemen in uw testament. U bepaalt met een testament zelf wat er later met uw bezit gebeurt, en waar het voor besteedt wordt. Dat kan bijv. het werk van de zending zijn, uw lokale gemeente, of een investering in theologisch onderzoek. Uw nalatenschap is een blijk van vertrouwen en waardering!
Waarom schenken aan uw gemeente of aan de Unie?
Simpelweg omdat we met uw gift kunnen investeren in Gods koninkrijk. In uw lokale gemeente kan uw nalatenschap gebruikt worden om het getuigenis van het evangelie daar doorgang te laten vinden.
Als u geeft aan de Unie, kunt u geven voor de zending, en wordt uw geld besteedt aan projecten die u zelf belangrijk vindt, zoals het werk van de Baptisten in Sierra Leone. Maar ook in Nederland zijn jonge voorgangers actief op plekken waar geen kerk meer is, om daar te zoeken naar nieuwe manieren om het evangelie te verkondigen. Ook kunt u geven voor theologisch onderzoek, omdat we geloven dat de studie naar Gods woord, en dit vertalen naar de praktijk van nu een belangrijke uitdaging is voor het seminarium.
Wij zorgen ervoor dat uw nalatenschap besteed wordt op de manier die u graag zou willen.
Waar kunt u uw gift voor bestemmen?
- Lokale gemeente
- Zendingsprojecten (er zijn diverse landen)
- Missionaire pioniersplekken
- Theologisch Onderzoek
Uiteraard kunt u daarbij ook specifieke wensen doorgeven, die passen bij de manier waarop u graag wilt dat uw geld gebruikt wordt. Zo kunt u bij zendingsprojecten bijv. aangeven voor welk project u het zou willen besteden.
Hoe werkt het?
Wilt u nalaten, dan kunt u kiezen uit twee vormen: Een legaat of een erfstelling. U kunt dit regelen bij uw notaris (zie hieronder voor meer informatie).
Een legaat: Als u kiest voor een legaat, laat u een vastgesteld bedrag of percentage van uw nalatenschap na. Het kan ook een bepaald goed zijn, bijvoorbeeld een huis of een sieraad. Uw lokale gemeente of de Unie ontvangt het legaat voordat de rest van de erfenis wordt verdeeld.
Een erfstelling: Bij een erfstelling benoemt u uw lokale gemeente of de Unie tot (mede-)erfgenaam. Als alle rechten van anderen (legaten, boedelkosten en eventuele overige kosten en schulden) van de totale nalatenschap zijn afgetrokken, krijgen de erfgenamen hun deel.
Voor beide vormen van nalaten geldt dat uw lokale gemeente of de Unie geen erfbelasting hoeft te betalen. Want beide staan geregistreerd als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) bij de belastingdienst. Het volle bedrag van uw nalatenschap komt dus ten goede aan het werk. Uw notaris kan u informeren over welke mogelijkheden het beste bij uw wensen passen.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden, neem gerust eens contact op met Albrecht Boerrigter, algemeen secretaris van de Unie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wilt u meer informatie over nalatenschappen in het algemeen en hoe het werkt bij de notaris, kijkt u op www.notaris.nl of belt u de Notaristelefoon (0900 - 346 93 93, elke werkdag van 9.00 tot 14.00 uur)
Heeft u uw gemeente of de Unie opgenomen in uw testament, laat het ons dan weten! We kunnen u dan op de hoogte houden van het werk. We kunnen ook met u nadenken over hoe u graag wilt dat uw nalatenschap besteedt wordt.