Olof H. de Vries

Online archief

Kronieken van zijn werk en denken

Olof-archief

Olof de Vries (1941-2014) was van 1981-2009 docent aan het Baptistenseminarium en van 1991-2009 bijzonder hoogleraar ‘Geschiedenis en leerstellingen van het baptisme’ aan de Universiteit Utrecht. Hij had een heel eigen karakteristieke wijze van doceren en theologiseren en inspireerde en vormde talloze voorgangers en gemeenteleden via zijn colleges, preken en artikelen. Typerend is zijn consequente kijken naar gemeente en theologie vanuit de geschiedenis: hoe mensen gelovig hun weg gaan in tijd en cultuur. Daarbij had de verhouding tussen traditie en vernieuwing zijn blijvende belangstelling, vanuit de overtuiging dat de traditie de mogelijkheid van vernieuwing altijd in zich draagt. Zijn theologisch werk is voor een deel uitgegeven. Deze boeken vind je hieronder.

Op deze site wordt zijn verdere werk gepresenteerd: artikelen, een aantal videocolleges en zijn preken, merendeels om te lezen, een aantal ook te beluisteren. Olofs preken kenmerken zich door de bijzondere combinatie van theologische diepgang en pastorale nabijheid, dat laatste mede door zijn aansprekende voorbeelden. Door de originele tekstbehandeling, onverwachte denksprongetjes en de keuze voor vaak onbekende Bijbelverzen, vragen de preken veel aandacht en concentratie van zijn luisteraars. Juist daarom lenen deze preken er zich zo goed voor om rustig te worden nagelezen.

Deze website zal de komende tijd verder ontwikkeld en gevuld worden. Zo willen we het werk van Olof de Vries voortzetten en zo ook het gesprek met hem. Wie hem bestudeert bemerkt nog altijd de relevantie.

Video's

Boeken

De geschiedenis van het Schriftwoord gaat door

De geschiedenis van het Schriftwoord gaat door

Dit boek markeert het voortgaande gesprek over de theologie van Olof de Vries. Leeftijdgenoten, oud-collega’s, studenten en vrienden hebben een bijdrage aan deze bundel geleverd.

Soteria: Geboeid door Olof H. de Vries

Soteria: Geboeid door Olof H. de Vries

Themanummer ‘geboeid door Olof H. de Vries’, Soteria 32.4 (2015), te bestellen door overmaking van €8,00 op NL46INGB0000464501 t.n.v. Merweboek te Sliedrecht o.v.v. het gewenste nummer en je postadres.

Alles is geschiedenis

Alles is geschiedenis

In 2015 presenteerde Prof. dr. Henk Bakker een nieuwe bundel met zijn theologisch werk, getiteld ‘Alles is geschiedenis’ waaraan Olof tot kort voor zijn overlijden heeft gewerkt.

Smeltend Ijs

Smeltend Ijs

Baptistica Reeks 12 is een bundel met artikelen van Olof. Wie hem bestudeert bemerkt nog altijd de relevantie. Ook in ‘Smeltend ijs’ verrassen de actualiteit, de betrokkenheid en de zorgvuldigheid.

Gelovig gedoopt

Gelovig gedoopt

Een heruitgave onder eigen beheer van de klassieker over het Nederlands Baptisme!

 

Bestellen boeken Olof de Vries

LET OP: 'Gelovig gedoopt' en het Soteria-deel zijn op andere wijze te bestellen, zie het tekstkader voor meer informatie.

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024