Een week onder de Roma’s

Tussen 21-25 november gingen Marco de Vos en Hans Riphagen namens de Unie van Baptistengemeenten naar project Ruth. Project Ruth zet zich in voor de Gypsy’s, de Roma bevolking in Roemenië, die grotendeels in armoede leven, en gemarginaliseerd en uitgesloten worden. Het project is gerelateerd aan de Roemeense Baptistenunie.

Onderdeel van het project is de Gypsy Smith Leadership Training School. Vier keer per jaar komen zo’n 25 Roma kerkleiders en voorgangers naar Boekarest om een week lang les te krijgen in verschillende theologische vakken (steeds 2 vakken per week), variërend van exegese Oude Testament tot pastorale counseling. Vorig jaar gingen Teun van de Leer en Anne de Vries al naar Boekarest om daar een week les te geven.

Marco de Vos (student aan het seminarium) gaf les in de ochtendsessies over belangrijke personen in het Oude Testament. Samen met de studenten bekeek hij de verhalen van Jozef, Hanna, Obadja en Hagar en leerde hen hoe ze zonder allerlei hulpmiddelen en commentaren toch heel veel  zelf kunnen ontdekken aan de hand van de verhalen. Gedurende de lessen kwamen de verhalen dichtbij, omdat ze gaan over echte mensen, in situaties die herkenbaar zijn voor de Roma’s. Zo zei één van de studenten dat hij vrouwen in zijn gemeente wilde gaan bemoedigen met het verhaal over Hanna, die Gods hulp zocht en vond in een periode van diepe moeite.

Hans Riphagen (TVV zending en diaconaat) gaf het vak Christologie – het denken over de persoon en de natuur van Jezus Christus. In een week gingen de lessen van de Messiasverwachtingen in het Oude Testament tot de twee naturenleer. Het waren stevige sessies die flink veel denkwerk van de studenten vroeg (iemand zei: Christologie is als ‘carné’ (vlees) – je moet er stevig op kauwen). Het was voor hen een belangrijke ontdekking dat Christus echt een mens was. Dat Hij, net als de Roma’s, onrechtmatig behandeld werd zonder dat Hij iets verkeerd had gedaan, en dat Hij uiteindelijk door God werd verhoogd. Er werd gesproken over de pijnlijke vernedering die veel Roma’s dagelijks ondergaan, maar ook over de hoop die ze hebben als kinderen van God.

Tijdens de lessen wordt er veel gelachen. Hoewel ze niet altijd (goed) kunnen lezen en schrijven, kennen ze vaak hele stukken uit hun hoofd, en stonden Hans en Marco verbaasd over hun kennis van Gods woord. Wat nog meer indruk maakte, was dat ondanks hartverscheurende verhalen over armoede, stigmatisering en vernedering, veel van deze Roma’s een sterk geloof hebben, en een diepe, diepe vreugde. Wanneer ze zingen over God en het evangelie (iets wat ze graag doen en diep in hun cultuur geworteld is), dan verschijnt er bij hen een grote glimlach op hun gezicht. Er is dan even geen scheiding meer tussen verschillende rassen, tussen Roemeen en Roma, tussen rijk en arm – we weten ons dan één in Christus.

De Roma leiders bidden voor de Nederlandse baptistengemeenten, maar vragen ook ons gebed: voor eenheid tussen de kerken, voor Roma’s die zich om het lot van andere Roma’s bekommeren en voor die gebieden in Roemenië, waar nog geen kerk onder de Roma bevolking is.

Wilt u meer weten over Project Ruth? Kijk op www.projectruth.ro

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024