Verslag van Europese Baptisten Jongeren- en kinderwerkers conferentie

Van 17-19 januari waren Wout Huizing, Ronald van den Oever en Albrecht Boerrigter op de jeugdconferentie van de Europese Baptisten Federatie, in het kader van 'Intergenerationeel gemeente-zijn'. Lees hier een kort verslag.

EBFY1aIs er zoiets als een generatiekloof? Geeft dit problemen in de kerk? Hoe kunnen we hier als kerk en jongerenwerkers hierin een positieve bijdrage leveren? Dit was het thema van de jaarlijkse Europese Baptisten conferentie voor jeugd- en kinderwerkers. Dit jaar werd het gehouden in Warschau. Omdat we in Nederland de komende tijd ook met dit thema aan de slag willen voor de Unie van Baptistengemeenten, zijn we met z'n drieën afgereisd zodat we daar tegelijk ook een goed begin konden maken en de inhoudelijke kant konden bespreken. Dus samen met Wout Huizing, Albrecht Boerrichter hebben we een goede conferentie kunnen meemaken.

De sprekers waren Tony Peck, onze EBF-General Secretary uit Engeland, Teddy Oprenov voorganger uit Bulgarije en Daniel Vinalas een jongerenwerker uit Estland. Op zaterdagmiddag was er een zaaldiscussie waar ik zelf mocht deelnemen in het panel van 'mature' jongerenwerkers :) Door de goede vragen van de jongerenwerkers konden we daar al meer praktisch worden. Helaas moesten we onze Europese voortrekker Jeff Carter missen, vanwege de ziekte van zijn vrouw Dean. In gebed hebben we met hen meegeleefd en aan hen gedacht.

MEBFY2aaar verder was er tussendoor of tijdens het eten of het biljarten veel ontmoeting met andere jongerenwerkers en deelden we onze verhalen over het jongerenwerk in onze landen en wat we daarin konden zien van Gods werk. Behalve Spanjaarden, Duitsers, Engelsen, Noren, Denen en nog veel meer was er dit jaar ook een jongerenwerkster uit Israël: Khaloob uit Nazareth.

Dit gaf de preek van Tony Peck op de zondagochtend een extra dimensie: 'Kan er uit Nazareth iets goeds komen?' Het antwoord was duidelijk. In dezelfde kerk, die de eerste baptistenkerk in Warschau bleek te zijn, kregen we een Poolse maaltijd aangeboden.

's Middags kregen we een rondleiding door Warschau met extra aandacht voor de koninklijke geschiedenis van Polen en de massale vernietiging van de Joden in de tweede wereldoorlog. De rijke Joodse cultuur was in één klap verdwenen en vele duizenden Joden uit Warschau kwamen om bij vuurpelotons of in vernietigingskampen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Getto_van_Warschau

Omdat we maandagochtend al weg moesten, konden we niet meer in real life bij de laatste lezingen zijn. Maar we hadden zaterdag al veel goede dingen gehoord en de sprekers van maandag hebben ons inmiddels gemaild met hun verhaal.

En wat hebben we er nu van geleerd? Teveel om EBFY3aop te noemen en meer dan genoeg om dit komende jaar uit te werken. Wat mij aansprak is dat er een beroep werd gedaan op onze houding van verdraagzaamheid.

De generatiekloof mag dan een probleem zijn in onze samenleving, voor de kerk is het een extra uitdaging om te laten zien dat jongeren en ouderen met elkaar op reis kunnen zijn. Zoals Daniel uit Estland het kernachtig zei: De beste oplossing voor de generatiekloof is dat we Gods missie zoeken en we in alle eerlijkheid, kwetsbaarheid daarvoor willen gaan. Niet alleen waar we goed in zijn en waarin we succes hebben, maar juist ook in onze zwakheden en ons falen. Onze uitdaging voor de komende tijd is elkaar daarin blijven zoeken, kwetsbaar, eerlijk en gericht op onze Heer Jezus Christus die ons samenbind en de brug is om bij elkaar te komen.

Ronald van den Oever, Coach Jongerenwerk

 

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024