Reis naar noodhulpproject in Bangladesh

Een kort verslag van mijn reis naar Bangladesh  (21-29 april 2012). Samen met Marnix Niemeijer, directeur van Tear bezocht ik de Garo Baptist Convention (GBC).

De Garo’s (de heuvelmensen) zijn een stam in het noorden van Bangladesh die voor 100% uit christenen bestaat. Ze zijn Baptist geworden toen Engelse zendelingen ruim 100 jaar geleden in dit gebied actief waren. De prachtige missieposten in het Garo gebied maken dat je af en toe een doorkijkje krijgt naar hoe zending 100 jaar geleden plaats vond. De Garo’s zijn hartelijke, mooie mensen met een rijke cultuur, waar we volop van mochten genieten.

 

De belangrijkste reden van onze reis was een bezoek aan een project dat de GBC een jaar geleden is gestart. Het project richt zich op het tegengaan van de risico’s van rampen (Disaster Risk Reduction). Elk jaar rond augustus wordt het noorden van Bangladesh getroffen door zware overstromingen, als gevolg van smeltwater uit de Himalaya. Rivieren die nu bijna droog staan veranderen dan in kolkende, allesverwoestende stromen. De Unie van Baptistengemeenten ondersteunt dit project voor een periode van 3 jaar, vanuit haar noodfonds. Het is een manier om preventief de gevolgen van rampen te voorkomen of te verminderen in een gebied dat jaarlijks getroffen wordt.

De GBC is zich ervan bewust dat de boodschap van het goede nieuws van Jezus Christus consequenties heeft voor hoe haar lokale gemeenten kerk zijn. Want het evangelie is goed nieuws; nieuws dat leven brengt. Gedreven door een visie om het goede nieuws vorm te geven in haar directe leefomgeving is de GBC met dit project begonnen. Vanuit de lokale kerk wordt de hele gemeenschap, bestaande uit Christenen, Moslims en Hindoes gemobiliseerd om samen ten strijde te trekken tegen de desastreuze gevolgen van de overstromingen.

(....)

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024