Blijven ontwikkelen

Permanente Educatie

doel, begeleiding, financiering en registratie

GLOBAL JONATHAN EDWARDS CONGRESS

Door: ETF (Leuven)
Datum: 24-28 augustus 2020

Rationality and Spirituality: Retrieving Jonathan Edwards for Understanding Religion and Spirituality in Human Experience Today

Omdat spiritualiteit de diepste overtuigingen over het menselijk bestaan en de ervaring van de mens weerspiegelt, is er behoefte aan een wereldwijde theologische reflectie op de samenhang tussen spiritualiteit en rationaliteit. Hoewel het denken na de Verlichting zich kenmerkt door een vooroordeel tegen christelijke spiritualiteit – christenen zijn zich daar bewust van en voelen zich soms zelfs ‘ontgoocheld’ door de middeleeuwse en vroegmoderne christelijke spiritualiteit – kwam er met de postmoderniteit een hernieuwde belangstelling voor spiritualiteit.

Deze 5-daagse conferentie vindt plaats van 24 tot 28 augustus 2020 aan de ETF Leuven, België, en wordt georganiseerd door het Jonathan Edwards Center Benelux aan de ETF Leuven, in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam, verbonden aan het Jonathan Edwards Center, Yale University.Voor meer informatie en registratie kunt u terecht op de website van het congres www.jedcon2020.be.

Enkele van de mooiste en meest indringende analyses van de rationele en spirituele aard van religieuze ervaringen zijn te vinden in de geschriften van Jonathan Edwards die ook wel de ‘Amerikaanse Augustinus’ wordt genoemd. Zie Strobel, Neele, and Minkema, Jonathan Edwards: Spiritual Writings, The Classics of Western Spirituality (Paulist Press, 2019).Op 15 november 2019 gaan we in gesprek over kerkverlating. Wat is kerkverlating  eigenlijk? Is het een proces dat zich in stilte afspeelt, hebben gemeenteleden er zicht op, of overkomt het lokale kerken een beetje? Wat zeggen recente onderzoeken over kerkverlating? En welk verhaal vertellen kerkverlaters zelf?

Het Jonathan Edwards Congres wil met behulp van Edwards’ benadering de vraag beantwoorden wat de fundamentele aard van religieuze beleving is, en wat de rationaliteit en de spiritualiteit betekenen voor het menselijke imago Dei. Door wereldwijde teams van Edwardsonderzoekers voor dit thema te engageren, wil het Jonathan Edwards Congres geesteswetenschappen, kerk en maatschappij dienen.

Keynotes

 • Andreas J. Beck (ETF Leuven, BE)
 • Wim van Vlastuin (Vrije Universiteit Amsterdam, NL)
 • Crawford Gribben (Queen’s University, Belfast, UK)
 • Michael McClenahan (Union Theological College, Belfast, UK)
 • Amanda Porterfield (Florida State University Tallahassee, FL, US)
 • Lisanne D’Andrea-Winslow (University of Northwestern, St. Paul, MN, US)
 • Adriaan Neele (Puritan Reformed Theological Seminary, Grand Rapids, MI, US)
 • Kenneth P. Minkema (Yale University, New Haven, CT, US)
 • Harry S. Stout (Yale University, New Haven, CT, US)
 • Tibor Fabiny (Károli Gáspár University of the Reformed Church in Hungary, HU)

Links

 Onderstaande links verwijzen naar  aanbod van permanente educatie door de Unie en derden:

Instructie: Registreren permanente educatie

Aanmelden activiteit Permanente Educatie

Organiseert u een activiteit die interessant zou kunnen zijn voor de deelnemers van onze Permanente Educatie? Laat het ons weten en mogelijk plaatsen we uw activiteit in de schijnwerpers!

Blader bestanden
Grootte limiet voor elk bestand is 20.0 MB

  Snel bellen:

  Dienstencentrum: 020-2103023
  Seminarium: 020-2103024