Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Sierra Leone - Train een voorganger

Binnen de Baptisten Conventie van Sierra Leone is men er razend enthousiast over…. CCMP (Church en Community Mobilisation Process) – een methode om kerkleiders te trainen in het opzetten van een proces in hun eigen kerk en gemeenschap om samen de schouders te zetten onder maatschappelijke problemen. Het project is een uitwerking van een verlangen dat we als Nederlandse Unie hebben uitgesproken om in de komende jaren verbonden te blijven met Sierra Leone. Dit project startte in 2015, en is een samenwerking van de Nederlandse Unie en de Baptisten in Sierra Leone, de European Baptist Mission International en Tear.

 

 

Het project:
Het is de bedoeling er in de komende jaren een aantal kerkleiders en getalenteerde jongeren van de Bapt isten Conventie van Sierra Leone (BCSL) getraind gaan worden in de methode van ‘kerk en gemeenschapsmobilisatie’ (CCMP). Een aantal karakteristieken van de methode zijn:

  • Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, je eigen kerk en je directe omgeving
  • Door te oefenen leer je, door samen te doen ga je ontdekken dat je veel kunt
  • Ontdekken wat God aan de gemeenschap gegeven heeft (bijv. mankracht, talenten en materialen)
  • De kerk is een plek waar mensen onderwijs krijgen vanuit de Bijbel, bekrachtigd worden om aan de slag te gaan

Maar misschien is het beter als men het zelf vertelt. In het volgende Youtube-filmpje vertelt onder andere Titus Kamara (de projectleider in Sierra Leone, zie ook foto) over CCMP: http://youtu.be/VGuiJrN9UNI.

CCMP

Om iets te kunnen doen aan armoede, is er meer nodig dan een waterput of een dorpskliniek. We geloven dat kerken een belangrijke rol kunnen spelen in die strijd. Wat in veel gevallen nodig is, is een verandering in visie en mentaliteit, en in de CCMP-methode vormen Bijbelstudies daarin de leidraad. In andere plekken in Afrika heeft deze methode al tot bijzondere resultaten geleid, dankzij de ontdekking dat lokale kerken zelf iets kunnen doen aan de armoede om hen heen. Dat leidt dan tot bijzondere vruchten, letterlijk en figuurlijk:

  • Mensen maken gebruik van land dat ze hebben of dat ze kunnen gebruiken. Vruchtenbomen, groentetuintjes en verschillende soorten landbouwgewassen leiden tot een breder en gezonder dieet, en minder honger. 
  • In sommige gevallen verdubbelden mensen hun oogsten, als gevolg van deze aanpak. 
  • In veel dorpen zetten de mensen een spaargroep op, waarin ze samen wekelijks een klein bedrag opzij zetten. Eens in de zoveel tijd krijgen de groepsleden de mogelijkheid om een lening te nemen onder gunstige voorwaarden, waardoor ze kunnen investeren in een klein bedrijfje. 
  • Bij weer anderen ontpopt zich een ware ondernemersgeest: zij zetten als gezin of met anderen een kleine onderneming op.

Deze resultaten zijn indrukwekkend. Maar misschien nog belangrijker is dat deze aanpak er voor kan zorgen dat de houding van de mensen verandert: het besef dat ze zelf hun problemen kunnen aanpakken leidt tot zelfvertrouwen en hoop.

Johannes SankohWinnie Koroma, pastor van de ‘Good News Baptist Church’ in Lunsar: Ik wil een persoonlijk verhaal vertellen over hoe CCMP mij iets heeft geleerd: Door CCMP heb ik namelijk oog gekregen voor een bepaald type gewas dat bij mijn huis groeide, maar dat ik altijd als ondergeschikt had gezien. Mijn vrouw had al eerder soortgelijke ‘aubergine-achtige’ planten gehouden. Waar we echter achter kwamen is dit in mijn ogen ondergeschikte plantje veel groter werd. Door wat te experimenteren, en de zaadjes uit de vrucht opnieuw te zaaien, lukte het ons een flink aantal aubergines te kweken, die we voor ongeveer $50,- konden verkopen. Daar konden we onze huishoudkosten en de schoolkosten van onze kinderen van betalen! Ook al heb ik geen betaalde baan; op deze manier kan ik toch in een stuk levensonderhoud van mijn gezin voorzien. Dit heeft ons bovendien gemotiveerd om deze plant, samen met andere variëteiten (aardappels en paprika’s) te gaan bewerken in een stukje land van onze kerk. Ik word door CCMP uitgedaagd voor mijn eigen dorp, waar zoveel mensen te maken hebben met diepgewortelde armoede (geestelijk, fysiek en economisch). Dit gaat zeker een verandering brengen in hun leven. Het is geen makkelijke oplossing, maar een route, een pad die ons helpt stappen te zetten naar echte verandering.

Johannes Sankoh (foto rechts), voorganger van de “Good News Baptist Church’ in Malompoh, Lunsar: CCMP is niet alleen iets van volwassenen. Ook kinderen doen mee met Bijbelstudies. Zo was er een bemoedigend resultaat aan het einde van Bijbelstudie 3 (het beeld van de kerk in 1 Pet 2:4-12). De kinderen hadden een voorstel; namelijk dat de kerk meer zou doen om kinderen die vanwege armoede niet naar school konden te helpen. Hun voorstel resulteerde erin dat de kerk nu financiële support geeft aan 32 kinderen voor $8,- per kind, om de schoolgelden te betalen.

Financiering en mogelijkheden
Het is mogelijk om als kerk direct betrokken te raken bij de opleiding van één voorganger in CCMP. Per jaar is voor de opleiding per voorganger tussen de € 750,- en € 1000,- nodig. Daarvoor krijgt de voorganger twee studieweken + coaching in zijn werk. We willen in 2017 kijken of het mogelijk is een paar Nederlandse gemeenten direct te verbinden aan Sierra Leonese voorgangers, om enerzijds hun proces te volgen, voor elkaar te bidden, maar ook geïnspireerd te worden door wat daar gebeurt. De verbinding vindt plaats binnen het brede project van de Unies, en is gericht op het CCMP proces. Meer weten? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.(coordinator zending)

Download hier een Powerpoint-presentatie van dit project

 

Zendings- en missionaire projecten van de Unie

Ieder jaar biedt de Unie van Baptistengemeenten een folder aan met verschillende zendings- en missionaire projecten. Het zijn projecten die we samen met partnerorganisaties in binnen- en buitenland ondersteunen. Een volledig overzicht van alle projecten over 2017 vindt u hier.

Giften kunt u overmaken op bankrekeningnummer NL14TRIO0391015613, t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de omschrijving van het project.

Elke maand zullen we één van de projecten uit deze folder extra aandacht geven. Gemeenten die collecteren voor de projecten van de Unie kunnen daarvoor eenvoudig het collecterooster gebruiken. Elke maand vermelden we in de nieuwsbrief van de Unie en op de website extra informatie over het project van die maand. Uiteraard staat het u ook vrij om op een ander moment van het jaar voor een project te collecteren en aandacht te vragen.

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024