Turkije - Gemeentestichting algemeen

Turkije behoort tot de landen met het laagste percentage christenen: naar schatting 0,2% van de 80 miljoen inwoners is christen. En dat, terwijl Turkije – ‘klein Azië’ – dankzij de zendingsreizen van de apostel Paulus een van de landen was waar de gemeente van Jezus Christus als eerste ontsprong. 

Wat het vandaag de dag extreem moeilijk maakt om Turken te bereiken, is dat er een sterke overtuiging heerst dat Turk zijn hetzelfde is als moslim zijn. Bekering tot een andere godsdienst leidt tot sociale druk en uitsluiting.

Desondanks is er in de laatste tien jaar een bijzondere zendingsbeweging ontstaan, waarin er enkele (inheems) Turkse evangelische gemeenten zijn begonnen. Zij zijn vrijmoedig in het getuigen naar hun landgenoten. Een aantal baptistengemeenten heeft zich inmiddels verenigd in de Turkse Baptistenconventie.

Ervaring

Betul, een Turkse vrouw, ontving twee jaar geleden een Nieuw Testament. Zij begon erin te lezen en na verloop van tijd zocht ze via de sociale media contact met de baptistengemeente in Samsun. Maandenlang maakte ze elke zondag de busreis van twee uur heen en twee uur terug om de diensten in Samsun bij te wonen. Aanvankelijk was ze stil en gereserveerd, maar inmiddels is ze volledig deel geworden van het kerkgezin. In juni vorig jaar werd ze, samen met 24 andere jonge gelovigen, gedoopt in een rivier in de buurt van de stad.

Gezamenlijk Unie-ABC project

Turkije Gemeentestichting1In het kader van de toenadering tussen de Unie en de ABC willen we gezamenlijk een aantal jonge gemeenten in Turkije ondersteunen. Zowel Unie als ABC heeft binnen de internationale contacten zustergemeenten in dat land die met gemeentestichtend werk bezig zijn. In totaal hebben we contact met zeven gemeenten.

Een daarvan is in de stad Antalya, aan de Middellandse Zee. Daar is in 2016 een dochtergemeente gestart, vanuit de moederkerk, de Antalya Bible Church. Hoewel er mensen tot geloof komen en gedoopt worden, is het een grote uitdaging om mensen voor langere tijd vast te houden. Daarom investeert deze gemeente in discipelschapscursussen, huwelijkspastoraat, en in het bijzonder in de jeugd.

Financiering en andere mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om bij dit project betrokken te raken: Gebed, Geven en Gaan.

Naast financiële bijdragen en ondersteuning in gebed, zoeken we enkele gemeenten die voor langere tijd betrokken willen zijn bij één van de Turkse gemeenten en een vriendschappelijke band willen opbouwen. Er zijn al een paar voorbeelden van zulke bilaterale contacten. Wilt u daar meer over weten, neem dan contact op met Hans Riphagen (Unie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Boudewijn van Schoonhoven (ABC/CAMA Zending, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Voor bekwame individuen met hart voor Turkije is er ook de mogelijkheid om als zendeling uitgezonden te worden via CAMA Zending. Bekijk hier een filmpje van het project.

In het kader van de toenadering tussen de Unie en de ABC ondersteunen we gezamenlijk een project van gemeentestichting in Turkije, waaronder de gemeente in Ordu. Dit project wordt opgezet in samenwerking met de Europese Baptisten Federatie en CAMA Zending.

Projecten van Hoop 2019

De Unie van Baptistengemeenten en ABC gemeenten hebben gezamenlijk twaalf projecten van hoop verzameld. Projecten van gemeentestichting ver weg en dichtbij, projecten van praktische hulp op plekken waar de nood hoog is. Projecten binnen onze wereldwijde Baptisten- en CAMA-families, ondersteund door partnerorganisaties die in dat netwerk werkzaam zijn. 

Wilt u een project steunen? Dan kunt u uw gift overmaken op bankrekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. de naam van het project, of op bankrekening NL40 INGB 0004 3810 81 t.n.v. ABC Gemeenten o.v.v. de naam van het project. We zorgen ervoor dat het geld dan op de juiste plek terechtkomt. Van de giften wordt een klein percentage gebruikt voor de bekostiging van de fondswerving.

Elke maand brengen we één project extra onder uw aandacht brengen, als 'project van de maand' via o.a. de nieuwsbrief. Er is ook een eenvoudig collecterooster beschikbaar voor gemeenten die elke maand meedoen. Uiteraard staat het u ook vrij om op een ander moment van het jaar voor een project te collecteren en aandacht te vragen. We hopen dat u betrokken wilt raken!

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024