Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Theologische Vorming

Baptisten Seminarium

"Groeien in toegewijde aarde"

Welkom bij het Baptisten Seminarium!

Leuk dat je ons gevonden hebt! Als Baptisten Seminarium houden we ons bezig met de Bijbel, mensen, onderzoek, discipelschap en de gemeentepraktijk. Voor ons zijn dit kernwoorden die passen bij theologische vorming. We bieden verschillende studiemogelijkheden aan: je kunt een opleiding aan diverse HBO- of WO-instellingen volgen, maar je kunt ook de sprekersroute volgen, die interessant is voor mensen die niet zozeer voorganger willen worden, maar wel regelmatig voorgaan in diensten. Ook denken we graag mee in trajecten op maat.

Studeren in een gemeenschap

Als seminarium vinden we het belangrijk om het geleerde geloof te verbinden aan het geleefde geloof. Een studie aan het seminarium daagt je daarom ook uit om niet alleen over God na te denken, maar ook met Hem en anderen daarover in gesprek te zijn. Tijdens gesprekken over je studievoortgang zullen we daarom ook met elkaar spreken over je ontwikkelingen als discipel van Jezus en met elkaar bidden. Wanneer we als baptisten stellen dat geloven geen zaak is van het individu, geldt dat evenzo voor een theologiestudie. Je treft op dit gedeelte van onze website o.a. informatie aan over onze routes, docenten, studiematerialen, onderzoek en publicaties. Desondanks kan het gebeuren dat je iets niet kunt vinden wat je wel wilt weten. Neem in dat geval contact met ons op, dan staan we je zo snel mogelijk te woord!

Routes

Vijftig jaar na de moord op Martin Luther King organiseren de Unie en de Vrije Universiteit op 19 november een symposium over leiderschap in het licht van het leven van de beroemde activist en baptistenvoorganger.

Hoofspreker dr. Reggie Williams zal daarin lessen trekken uit het leven van King, maar ook van Dietrich Bonhoeffer en Harriet Tubman, voor christelijk leiderschap in de 21e eeuw. “Als we hun leven als heilige teksten bestuderen, kunnen ze ons helpen bij de ethische inrichting van ons eigen leven, met de uitdagingen van onze eigen tijd.”

Tipje van de sluier

2018 10 Reggie Williams“Mensen als Martin Luther King jr, Dietrich Bonhoeffer en Harriet Tubman leefden in een heel controversiële, moeilijke periode in de wereldgeschiedenis”, licht Wiliams alvast een tipje van de sluier op. “Met de manier waarop zij leefden, gaven zij heel concreet antwoord op de vraag die in het Lucas-evangelie aan de orde komt: Wat wil God dat ik doe? Jezus beantwoordde die vraag met de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan. Daarin zien we de handelingen van de Samaritaan in een heel concrete ontmoeting met een medemens die hulp nodig had. Op dezelfde manier kunnen we de levens van christenen uit de geschiedenis bestuderen en tot voorbeeld nemen om voor onszelf concreet te maken hoe God wil dat we leven.”

Inspirerend

Het symposium is een initiatief van de James Wm. McClendon-leerstoel aan de Vrije Universiteit die zich voornamelijk richt op baptistische en evangelische theologie. Leerstoelhouder prof. dr. Henk Bakker sluit zich aan bij Williams visie: “Levens als dat van King, maar ook dat van Moeder Teresa of andere vechters voor de kansarmen en gemarginaliseerden, zijn inspirerend. Het zijn min of meer ‘heiligenlevens’, zoals dat vroeger werd genoemd, die concreet laten zien hoe God mannen en vrouwen gebruikt om werkelijk het evangelie te leven zoals Jezus dat van ons vraagt. Het blijft niet bij leuke theorie, maar wordt daadwerkelijk in actie omgezet, met soms hoge kosten, zoals bij King.”

Hoofdspreker Reggie Williams

Hoofdspreker is dr. Reggie Williams uit Chicago, ethicus en verbonden aan McCormick Theological Seminary. Zijn onderzoek richt zich met name op de interpretatie van Jezus, ras, politiek en de zwarte kerk. Hij zal spreken over 'Reading Lives as Sacred Text: The Incarnational Ethics of Martin Luther King Jr., Dietrich Bonhoeffer, and Harriet Tubman'. Eerder publiceerde hij een boek over Bonhoeffer en zwarte theologie: 'Bonhoeffer's Black Jesus: Harlem Renaissance Theology and an Ethic of Resistance'. In dit filmpje stelt hij zich voor aan de deelnemers van het symposium.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Docenten

Neem contact op

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024