Theologische Vorming

Baptisten Seminarium

"Groeien in toegewijde aarde"

Welkom bij het Baptisten Seminarium!

Leuk dat je ons gevonden hebt! Als Baptisten Seminarium houden we ons bezig met de Bijbel, mensen, onderzoek, discipelschap en de gemeentepraktijk. Voor ons zijn dit kernwoorden die passen bij theologische vorming. We bieden verschillende studiemogelijkheden aan: je kunt een opleiding aan diverse HBO- of WO-instellingen volgen, maar je kunt ook de sprekersroute volgen, die interessant is voor mensen die niet zozeer voorganger willen worden, maar wel regelmatig voorgaan in diensten. Ook denken we graag mee in trajecten op maat.

Studeren in een gemeenschap

Als seminarium vinden we het belangrijk om het geleerde geloof te verbinden aan het geleefde geloof. Een studie aan het seminarium daagt je daarom ook uit om niet alleen over God na te denken, maar ook met Hem en anderen daarover in gesprek te zijn. Tijdens gesprekken over je studievoortgang zullen we daarom ook met elkaar spreken over je ontwikkelingen als discipel van Jezus en met elkaar bidden. Wanneer we als baptisten stellen dat geloven geen zaak is van het individu, geldt dat evenzo voor een theologiestudie. Je treft op dit gedeelte van onze website o.a. informatie aan over onze routes, docenten, studiematerialen, onderzoek en publicaties. Desondanks kan het gebeuren dat je iets niet kunt vinden wat je wel wilt weten. Neem in dat geval contact met ons op, dan staan we je zo snel mogelijk te woord!

Routes

Aan het einde van het studiejaar van het seminarium gingen studenten een Amsterdamse wijk in om te leren hoe je kunt luisteren...

De inmiddels jaarlijkse slotdag van het seminarium werd dit jaar vormgegeven vanuit de vakken 'Missie in Context' en 'Pionierend Leiderschap'.  Missie en pionieren zouden dus centraal staan, maar docenten Oeds Blok en Marijn Vlasblom wilden de studenten ook een ontmoeting van vlees en bloed meegeven om in contact te komen met de directe omgeving van het Baptist House in Amsterdam. Na een rondleiding door een van de wijkbewoners, kregen studenten gelegenheid om in gesprek te gaan met mensen van o.a. de naburige moskee, bij het politiebureau en een sigarenwinkel. Het doel? Ontdekken wat er leeft in de wijk en hoe je in wezenlijke dialoog komt met mensen uit je directe omgeving. Een van de studenten, Martin Edens, omschreef zijn ervaringen als volgt:

"Het is geen groot geheim dat theologen (in de dop) graag met hun hoofd in de boeken zitten. Tijdens de slotdag kwamen we echter in beweging. We gingen Slotervaart in! Heerlijk! Frank en ik hadden een ontmoeting met Sarah. Een enthousiaste, Marokkaanse vrouw die werkt met jonge meiden en vrouwen in de wijk. Toen ik haar vroeg waar zij het meest trots op was, vertelde ze over een meisje die mede dankzij haar steun hulp heeft kunnen vinden in een situatie waarin zij publiekelijk ‘geshamed’ werd en er nergens over kon praten. Sarah is zelf moslim. Maar in haar zag ik iets van Jezus Die buiten kerkmuren om bevrijdend aan het werk is in Slotervaart. Vanaf september mag ik als voorganger aan de slag in De Ontmoeting in Wageningen. Mijn hoop is dat ik ook op die plek altijd oog blijf houden voor deze bijzondere verhalen. Want hoe moeilijk de theoloog in mij het ook wil toegeven: daar in die ontmoetingen leer je meer van Jezus dan een volle boekenkast ooit zou kunnen."

Docenten

Neem contact op

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024