Theologische Vorming

Baptisten Seminarium

"Groeien in toegewijde aarde"

Welkom bij het Baptisten Seminarium!

Leuk dat je ons gevonden hebt! Als Baptisten Seminarium houden we ons bezig met de Bijbel, mensen, onderzoek, discipelschap en de gemeentepraktijk. Voor ons zijn dit kernwoorden die passen bij theologische vorming. We bieden verschillende studiemogelijkheden aan: je kunt een opleiding aan diverse HBO- of WO-instellingen volgen, maar je kunt ook de sprekersroute volgen, die interessant is voor mensen die niet zozeer voorganger willen worden, maar wel regelmatig voorgaan in diensten. Ook denken we graag mee in trajecten op maat.

Studeren in een gemeenschap

Als seminarium vinden we het belangrijk om het geleerde geloof te verbinden aan het geleefde geloof. Een studie aan het seminarium daagt je daarom ook uit om niet alleen over God na te denken, maar ook met Hem en anderen daarover in gesprek te zijn. Tijdens gesprekken over je studievoortgang zullen we daarom ook met elkaar spreken over je ontwikkelingen als discipel van Jezus en met elkaar bidden. Wanneer we als baptisten stellen dat geloven geen zaak is van het individu, geldt dat evenzo voor een theologiestudie. Je treft op dit gedeelte van onze website o.a. informatie aan over onze routes, docenten, studiematerialen, onderzoek en publicaties. Desondanks kan het gebeuren dat je iets niet kunt vinden wat je wel wilt weten. Neem in dat geval contact met ons op, dan staan we je zo snel mogelijk te woord!

Routes

Het is vrijdagavond, 6 september, half acht, als de vele aanwezigen in de  baptistenkerk aan de Postjesweg in Amsterdam West zich opmaken voor een afscheid én een nieuw begin.  

De kerkzaal puilt uit van studenten, alumni, voorgangers én vertegenwoordigers van andere onderwijsinstellingen. Sommigen nemen vanavond na jarenlange studie hun diploma in ontvangst, anderen zijn gekomen om afscheid te nemen van Teun van der Leer als rector van het seminarium.

De avond wordt geopend door twee nieuwe conrectoren Hans Riphagen en Marijn Vlasblom. Samen met interim-rector Albrecht Boerrigter zullen zij de komende jaren inhoud geven aan een interim-periode in het rectoraat. Naast de vele onderwijspartners die worden genoemd, worden ook 17 nieuwe studenten voorgesteld. Veel van hen maakten ’s middags al kennis met de wortels van het baptisme via een historische wandeling langs de wortels van het baptisme langs de grachtengordel.

Dan volgt het openingscollege van Teun van der Leer over de beroemde vraag van de discipelen uit Lukas 11: “Heer, leer ons bidden”, waarbij Van der Leer het belang van geleerd geloof en geleefde spiritualiteit in gebed op het seminarium onderstreept:

Na het openingscollege is het tijd voor de jaarlijkse diplomering. Dit jaar namen Henk van den Brink en Tim Schakel hun seminariumdiploma in ontvangst. Beiden delen met enthousiasme en humor hun ervaringen aan het seminarium en worden nog éénmaal door de oud-rector toegesproken. Henk blijkt diverse mogelijkheden te hebben om in het koninkrijk aan de slag te gaan en Tim Schakel is reeds voorganger in een Vrij Evangelische gemeente in Yrseke. Harry Pot, reeds voorganger in Roden, markeert het einde van zijn studieweg met een certificaat.

Dan volgt het afscheid van Teun van der Leer als rector. Docent Wout Huizing, jarenlang collega van Teun introduceert het afscheid van Teun via Henri Nouwen, die zegenen uitlegt als goede woorden spreken. Achtereenvolgens krijgen Maaike Landman als oud-student, Gerrit van Valen als student, Jan Bosman als voorzitter van de opleidingsraad en Marchien Timmerman als externe partner het woord om Teun goede woorden toe te spreken. Na een kort dankwoord van Teun wordt er voor hem gebeden door verschillende collega’s, gevolgd door een zegenlied.

De avond wordt afgesloten met een borrel waarbij ontmoeting, felicitatie en afscheid van Teun centraal staat. Voor de één het begin van een studieweg of studiejaar, voor de scheidend rector een waardig afscheid na 12 jaar rectoraat.

startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-
startdag-2019-

Docenten

Neem contact op

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024