Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Theologische Vorming

Baptisten Seminarium

"Groeien in toegewijde aarde"

Routes

  • Afspraak maken?

    Afspraak maken?

    Overweeg je een studie theologie, maar heb je vragen over een van onze routes, of twijfel je over een studie? Als seminarium denken we graag met je mee en leren we je graag kennen. Ook als je straks toch iets heel anders gaat doen. Maak snel een afspraak!

    Regelen!

Feesten met de Amerikanen

Student Paulus de Jong volgt zijn master aan St. Andrews in Schotland en deelt zijn ervaringen met het thuisfront. Regelmatig deelt hij zijn ervaringen met ons...

 

Studeren in het buitenland is om meerdere redenen een verrijking. En een van die redenen is dat Tiny en ik omringd worden door mensen uit andere culturen; en daarmee bedoel ik dan voornamelijk Amerikanen. Want hoewel we hier toch echt in Schotland wonen komt de meerderheid van de mensen waar we mee optrekken van de overkant van de oceaan. En dat brengt natuurlijk voordelen met zich mee. Zo vierden we afgelopen maand samen met onze vrienden Thanksgiving. Een echt Amerikaans feest waarvoor alle ingrediënten aanwezig waren: twee kalkoenen (die dit waarschijnlijk niet als een feestelijke bijeenkomst beschouwden), pompoentaart en American football. Toen ik na zes keer opscheppen uiteindelijk met buikpijn op de bank plofte werd mij verteld dat deze maaltijd volgens Amerikaanse standaard nog niet zoveel voorstelde. Alweer een reden om nog eens naar Amerika te gaan.

Op vijf december was het natuurlijk onze beurt. We hadden al stiekem een paar pepernoten en chocoladeletters meegenomen tijdens ons laatste bezoek aan Nederland. En nadat we Jasper, een andere Nederlandse student hier, een geïmproviseerd Sinterklaaspak hadden aangemeten kon ons internationale Sinterklaasfeest beginnen. De gedichten en surprises waren een groot succes, en gelukkig konden onze vrienden ook nog wel de humor inzien van onze pieten-traditie. En hoewel we in ons huisje geen schoorsteen hebben bleek piet toch ergens gedurende de avond een manier gevonden te hebben om iedereen wat lekkers in zijn schoen te stoppen.

En natuurlijk is er dan nog kerst. Aangezien hier Sinterklaas niet gevierd wordt was St Andrews al begin november in kerstsferen. Afgelopen weekend waagden we ons met de huiskring naar Edinburgh om de beroemde kerstmarkt te bezoeken. Daar was wat mij betreft echter weinig cultureel verrijkends aan. Het enige verschil met een Nederlandse kerstmarkt is dat je hier afgezet wordt in ponden in plaats van in euro’s (inderdaad, de Nederlandse zuinigheid kwam weer naar boven). De volgende ochtend volgde een nativity-play in de baptistengemeente, een kerst-toneelstuk dat uitgevoerd werd door kinderen. Dit was zoals gebruikelijk een mix van vrolijkheid, enthousiasme en chaos, waarbij het laatste begon te overheersen in het afsluitende Jesus You’re my Superhero.

Zoals jullie zien genieten Tiny en ik hier volop. In de weekenden trekken we er graag op uit om te genieten van de prachtige Schotse hooglanden, de vele oude steden en de zee. Verder raken we steeds meer betrokken bij de gemeente. Tiny helpt bij het kinderwerk en ik heb afgelopen zondag mijn eerste minuten achter de piano gemaakt. En natuurlijk is er ook nog de studie. Het eerste semester zit er eindelijk op en dat betekent voor mij een klein beetje op adem komen. De afgelopen drie maanden ben ik er achter gekomen wat het is om fulltime te studeren. Ik heb heel veel uren in de bibliotheek en thuis achter het bureau gemaakt om alles bij te kunnen benen. Maar zoals het er nu uitziet zijn de resultaten allemaal erg goed, dus dat is voor ons reden tot dankbaarheid! Ik heb de afgelopen tijd ontzettend veel mogen leren en ik kijk alweer uit naar het volgende semester waarin ik me nog meer zal gaan focussen op Hebreeuws en Grieks. En een mooi opstapje daarvoor begint binnenkort al. We komen vanaf deze week namelijk iedere dinsdagavond bij elkaar in het huis van een van de docenten Oude Testament om met elkaar 1 Samuel en Hooglied door te gaan werken in het Hebreeuws. Ik ben benieuwd!

Paulus de Jong

Docenten

Neem contact op

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024