Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Theologische Vorming

Baptisten Seminarium

"Groeien in toegewijde aarde"

Welkom bij het Baptisten Seminarium!

Leuk dat je ons gevonden hebt! Als Baptisten Seminarium houden we ons bezig met de Bijbel, mensen, onderzoek, discipelschap en de gemeentepraktijk. Voor ons zijn dit kernwoorden die passen bij theologische vorming. We bieden verschillende studiemogelijkheden aan: je kunt een opleiding aan diverse HBO- of WO-instellingen volgen, maar je kunt ook de sprekersroute volgen, die interessant is voor mensen die niet zozeer voorganger willen worden, maar wel regelmatig voorgaan in diensten. Ook denken we graag mee in trajecten op maat.

Studeren in een gemeenschap

Als seminarium vinden we het belangrijk om het geleerde geloof te verbinden aan het geleefde geloof. Een studie aan het seminarium daagt je daarom ook uit om niet alleen over God na te denken, maar ook met Hem en anderen daarover in gesprek te zijn. Tijdens gesprekken over je studievoortgang zullen we daarom ook met elkaar spreken over je ontwikkelingen als discipel van Jezus en met elkaar bidden. Wanneer we als baptisten stellen dat geloven geen zaak is van het individu, geldt dat evenzo voor een theologiestudie. Je treft op dit gedeelte van onze website o.a. informatie aan over onze routes, docenten, studiematerialen, onderzoek en publicaties. Desondanks kan het gebeuren dat je iets niet kunt vinden wat je wel wilt weten. Neem in dat geval contact met ons op, dan staan we je zo snel mogelijk te woord!

Routes

Paulus de Jong blogt vanuit Schotland over 500 jaar Reformatie...

Het is inmiddels alweer een paar weken geleden, maar ook hier in St Andrews hebben we ‘500 jaar Reformatie’ herdacht. Alhoewel, het duurde tot 1559 voordat de Reformatie in volle hevigheid losbarstte in St Andrews zelf. En de sporen daarvan zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Het stadsbeeld van St Andrews wordt namelijk al eeuwenlang bepaald door een verwoeste kathedraal. Wat ooit de grootste kerk in Schotland was in nu niet meer dan een ruïne. Het is het directe gevolg van de Reformatie. Op 4 juni 1559 hield John Knox, de grote reformator van Schotland, een furieuze preek in de Holy Trinity Church met de veelzeggende titel ‘Cleaning the Temple’. Na de preek stormden de kerkgangers naar de kathedraal waar grote vernielingen werden aangericht. De kathedraal werd al snel gesloten en verlaten. Door het gebrek aan onderhoud stortte de hoofdtoren en noordelijke muur een aantal jaren later in. Resten van de overige muren werden in de jaren daarna gebruikt voor andere bouwwerken in de omgeving.

De jaren na de Reformatie werden gekenmerkt door hevige strijd tussen protestanten en katholieken. Door de stad heen vind je verschillende herdenkingsplaatsen waar protestanten of katholieken zijn vermoord op de meest ondenkbare manieren.

Op 31 oktober 2017 herdachten we de Reformatie in de Holy Trinity Church. Deze keer stond niet John Knox maar Rowan Williams, de voormalig aartsbisschop van Canterbury, op de preekstoel. De kerk was afgeladen. Alle kerken uit St Andrews werkten samen om de dienst mogelijk te maken. We dankten God voor de goede dingen die de Reformatie heeft gebracht, en we beleden onze schuld voor onze misdaden naar elkaar. Mijn persoonlijk hoogtepunt van de dienst was het moment waarop de voorganger van de plaatselijke pinkerstergemeente samen met de pastoor van de plaatselijke Rooms-Katholieke kerk de volgende woorden uitsprak:

“Christ is the way, the truth and the life. He is our peace, who breaks down the walls that divide, who gives us, through the Holy Spirit, ever-new beginnings. In Christ, we receive forgiveness and reconciliation and we are strengthened for a faithful and common witness in our time.”

De geschiedenis kan niet worden herschreven, maar er werd hier wel een prachtig stukje aan de geschiedenis van St Andrews toegevoegd.

Paulus de Jong is student aan het baptistenseminarium en doet een promotieonderzoek aan de universiteit van St Andrews, Schotland. Samen met zijn vrouw Tiny is hij verbonden aan de plaatselijke baptistengemeente, waar ze in dienst zijn als jongeren- en kinderwerker."

Alle blogs van Paulus:

Docenten

Neem contact op

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024