Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Theologische Vorming

Baptisten Seminarium

"Groeien in toegewijde aarde"

Welkom bij het Baptisten Seminarium!

Leuk dat je ons gevonden hebt! Als Baptisten Seminarium houden we ons bezig met de Bijbel, mensen, onderzoek, discipelschap en de gemeentepraktijk. Voor ons zijn dit kernwoorden die passen bij theologische vorming. We bieden verschillende studiemogelijkheden aan: je kunt een opleiding aan diverse HBO- of WO-instellingen volgen, maar je kunt ook de sprekersroute volgen, die interessant is voor mensen die niet zozeer voorganger willen worden, maar wel regelmatig voorgaan in diensten. Ook denken we graag mee in trajecten op maat.

Studeren in een gemeenschap

Als seminarium vinden we het belangrijk om het geleerde geloof te verbinden aan het geleefde geloof. Een studie aan het seminarium daagt je daarom ook uit om niet alleen over God na te denken, maar ook met Hem en anderen daarover in gesprek te zijn. Tijdens gesprekken over je studievoortgang zullen we daarom ook met elkaar spreken over je ontwikkelingen als discipel van Jezus en met elkaar bidden. Wanneer we als baptisten stellen dat geloven geen zaak is van het individu, geldt dat evenzo voor een theologiestudie. Je treft op dit gedeelte van onze website o.a. informatie aan over onze routes, docenten, studiematerialen, onderzoek en publicaties. Desondanks kan het gebeuren dat je iets niet kunt vinden wat je wel wilt weten. Neem in dat geval contact met ons op, dan staan we je zo snel mogelijk te woord!

Routes

Op 10 januari 2018 zal om 15.45 uur de promotieplechtigheid plaatsvinden van Jan Martijn Abrahamse in de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Lees hier wat hij te zeggen heeft!

Martijn is docent systematische theologie en ethiek aan de Christelijke Hogeschool Ede, uurdocent aan het Baptistenseminarium en verbonden aan de McClendon Chair als onderzoeker. Zijn studie is deels bekostigd vanuit het Feisserfonds. Iedereen is van harte uitgenodigd de plechtigheid bij te wonen. Zijn promotors zijn prof. dr. H.A. Bakker en prof. dr. E.A.J.G. van der Borght. Hieronder in Martijns eigen woorden een beschrijving van het onderzoek en hier een samenvatting van het proefschrift.

De ontmanteling van de dominee: Ambt voorbij domineesland

promotiejma3

In mijn onderzoek heb ik geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag wat het betekent om vandaag de dag 'dominee' te zijn. Juist omdat heden ten dage niet alleen de kerk langzaam naar de marge van onze samenleving (post-Christendom) verdwijnt, maar ook omdat alle vormen van 'vanzelfsprekende autoriteit' (institutional authority) in het verdachtenbankje terecht zijn gekomen. Niet zelden is er de associatie met machtsmisbruik, autoritair leiderschap of elitarisme. Kortom, met de neergang van het 'kerkelijk imperium' (Christendom) vindt er ook een 'ontmanteling' van het ambt van dominee plaats. Het is mijn overtuiging dat deze ontmanteling van de dominee een uitgelezen kans vormt voor de westerse kerk om de dominee te ontdoen van alle maatschappelijke bekleding en decoratie. Een dominee moet geen 'notable heer' (of vrouw) zijn, maar een kwetsbare en benaderbare 'profeet'. Iemand die niet tegenover de kerk staat, maar te midden van de kerk, om gelovigen te helpen te ontdekken wat het betekent om 'Jezus als Heer' te belijden met alle vragen, twijfels en uitdagingen van vandaag.

Titel: The Stripping of the Ministry: A Reconsideration and Retrieval of Robert Browne's Theology of Ordained Ministry (Amsterdam, VU University, 2018), 400pp.

Docenten

Neem contact op

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024