Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Theologische Vorming

Baptisten Seminarium

"Groeien in toegewijde aarde"

Welkom bij het Baptisten Seminarium!

Leuk dat je ons gevonden hebt! Als Baptisten Seminarium houden we ons bezig met de Bijbel, mensen, onderzoek, discipelschap en de gemeentepraktijk. Voor ons zijn dit kernwoorden die passen bij theologische vorming. We bieden verschillende studiemogelijkheden aan: je kunt een opleiding aan diverse HBO- of WO-instellingen volgen, maar je kunt ook de sprekersroute volgen, die interessant is voor mensen die niet zozeer voorganger willen worden, maar wel regelmatig voorgaan in diensten. Ook denken we graag mee in trajecten op maat.

Studeren in een gemeenschap

Als seminarium vinden we het belangrijk om het geleerde geloof te verbinden aan het geleefde geloof. Een studie aan het seminarium daagt je daarom ook uit om niet alleen over God na te denken, maar ook met Hem en anderen daarover in gesprek te zijn. Tijdens gesprekken over je studievoortgang zullen we daarom ook met elkaar spreken over je ontwikkelingen als discipel van Jezus en met elkaar bidden. Wanneer we als baptisten stellen dat geloven geen zaak is van het individu, geldt dat evenzo voor een theologiestudie. Je treft op dit gedeelte van onze website o.a. informatie aan over onze routes, docenten, studiematerialen, onderzoek en publicaties. Desondanks kan het gebeuren dat je iets niet kunt vinden wat je wel wilt weten. Neem in dat geval contact met ons op, dan staan we je zo snel mogelijk te woord!

Routes

Woensdag 10 januari promoveerde Jan Martijn Abrahamse aan de Vrije Universiteit op een studie naar het ambt van predikant.

Tijdens de plechtigheid, waarin hij scherp werd ondervraagd door vijf hoogleraren van de VU, de Evangelische Theologische Faculteit Leuven en de Protestantse Theologische Universiteit Amsterdam, was er ook veel lof voor zijn onderzoek. Zo gebruikte voormalig decaan en hoogleraar kerkgeschiedenis prof. W. Janse het woord ‘formidabel’ en prees de PThU-hoogleraar dogmatiek, prof. P.M. Wisse, de promovendus voor de ontwikkeling van wat hij zag als een stap vooruit in de methodologie op het snijvlak van historische en systematische theologie.

Feisserfonds

Tijdens zijn promotie werd Jan Martijn geflankeerd door de paranimfen Teun van der Leer, rector van het Baptisten Seminarium, en Daniël Drost, docent aan het Seminarium en bezig met promotieonderzoek op het vlak van de ecclesiologie, ook deels gefinancierd vanuit het Feisserfonds.

Jan Martijn is docent systematische theologie en ethiek aan de Christelijke Hogeschool Ede, uurdocent aan het Baptisten Seminarium en verbonden aan de McClendon Chair als onderzoeker. Prof. Henk Bakker was een van de promotors. Hij noemde Jan Martijn in zijn ‘laudatio’ van een zeldzaam soort dat ‘op hoog academisch niveau brononderzoek doet, daarin expertise toont, en tegelijk op de hoogte blijft van de behoeften van de kerk anno nu, zich daar theologisch uitvoerig op inleest, de podia zoekt, de vertaalslag maakt en bovendien geloofwaardig is. (…) In die zin ben je een geschenk van God aan de kerk en Christus’ Koninkrijk’.

2018 01 Promotie JMAbrahamse02

Artikelen

Wie meer wil weten over de inhoud van de studie en de praktische betekenis ervan, kan meer lezen in de diverse interviews die recent verschenen en de korte samenvatting die eerder op deze site stond:

Docenten

Neem contact op

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024