Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Theologische Vorming

Baptisten Seminarium

"Groeien in toegewijde aarde"

Welkom bij het Baptisten Seminarium!

Leuk dat je ons gevonden hebt! Als Baptisten Seminarium houden we ons bezig met de Bijbel, mensen, onderzoek, discipelschap en de gemeentepraktijk. Voor ons zijn dit kernwoorden die passen bij theologische vorming. We bieden verschillende studiemogelijkheden aan: je kunt een opleiding aan diverse HBO- of WO-instellingen volgen, maar je kunt ook de sprekersroute volgen, die interessant is voor mensen die niet zozeer voorganger willen worden, maar wel regelmatig voorgaan in diensten. Ook denken we graag mee in trajecten op maat.

Studeren in een gemeenschap

Als seminarium vinden we het belangrijk om het geleerde geloof te verbinden aan het geleefde geloof. Een studie aan het seminarium daagt je daarom ook uit om niet alleen over God na te denken, maar ook met Hem en anderen daarover in gesprek te zijn. Tijdens gesprekken over je studievoortgang zullen we daarom ook met elkaar spreken over je ontwikkelingen als discipel van Jezus en met elkaar bidden. Wanneer we als baptisten stellen dat geloven geen zaak is van het individu, geldt dat evenzo voor een theologiestudie. Je treft op dit gedeelte van onze website o.a. informatie aan over onze routes, docenten, studiematerialen, onderzoek en publicaties. Desondanks kan het gebeuren dat je iets niet kunt vinden wat je wel wilt weten. Neem in dat geval contact met ons op, dan staan we je zo snel mogelijk te woord!

Routes

Vijftig jaar na de moord op Martin Luther King organiseren de Unie en de Vrije Universiteit een symposium over leiderschap in het licht van het leven van de beroemde activist en baptistenvoorganger.

Het symposium is een initiatief van de James Wm. McClendon-leerstoel aan de Vrije Universiteit die zich voornamelijk richt op baptistische en evangelische theologie. Leerstoelhouder prof. dr. Henk Bakker legt uit wat King te maken heeft met leiderschap: “Dr. King zélf was exemplarisch voor het leven, de hoop en de verwachtingen van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten en ver daarbuiten. Je kunt zijn leven dan ook wel zien als de belichaming van het leven van veel mensen die het idee hebben dat hun eigen leven wordt uitgelegd door het zijne. We noemen dat ook wel interpretatief leiderschap: zijn leven werd de bril waardoor anderen zichzelf gingen verstaan. Hij leefde en stierf voor hun hoop, sprak hun verhalen en taal en werd slachtoffer van de ongerechtigheid waar zij tegen vochten.”

Hoofdspreker Reggie Williams

Hoofdspreker is dr. Reggie Williams uit Chicago, ethicus en verbonden aan McCormick Theological Seminary. Zijn onderzoek richt zich met name op de interpretatie van Jezus, ras, politiek en de zwarte kerk. Hij zal spreken over 'Reading Lives as Sacred Text: The Incarnational Ethics of Martin Luther King Jr., Dietrich Bonhoeffer, and Harriet Tubman'. Eerder publiceerde hij een boek over Bonhoeffer en zwarte theologie: 'Bonhoeffer's Black Jesus: Harlem Renaissance Theology and an Ethic of Resistance'.

Martin Luther King en Amsterdam

Het symposium wordt op maandag 19 november gehouden in het Baptist House aan de Postjesweg 150 in Amsterdam, een stad waar Martin Luther King een bijzondere band mee had. Zo sprak hij in 1964 in de RAI op het congres van de Europese Baptisten Federatie en nam hij in 1966, twee jaar voor zijn dood, een eredoctoraat van de Vrije Universiteit in ontvangst. Voor meer informatie en aanmelding, ga naar www.mcclendonchair.com

Docenten

Neem contact op

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024