Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Lesgeven in Boekarest over de Jakobusbrief

Wat hebben Harm Jut en Remko Ongersma in Boekarest te zoeken? Lees hier hun verslag!

Sinds 2010 verzorgt het Baptistenseminarium jaarlijks een lesweek binnen de zgn. Gypsy Smith School (GSS) in Boekarest (Roemenië), onderdeel van het project Ruth van de Roemeense baptisten. Binnen deze school worden zigeuner evangelisten en voorgangers toegerust. Vaak zijn het mensen die actief zijn in hun kerk of reeds evangelisatiewerk doen, naast een baan. Dit jaar verzorgden twee voorgangers de lessen, met financiële steun van hun gemeenten.

Voor Vasile was dinsdag 14 november 2017 een bijzondere dag. Deze Roma evangelist ontving die dag zijn certificaat van de Gypsy Smith School. Vol trots belde hij zijn vrouw, hij had tranen in de ogen. Vasile is zestig jaar. Pas later begrepen we dat dit het eerste diploma is dat hij in zijn leven heeft ontvangen.

Van 13 tot en met 17 november gaven wij, Remko Ongersma (predikant Baptistengemeente Enschede) en Harm Jut (predikant Baptistengemeente Dordrecht), les aan de Gypsy Smith School. Een week lang bestudeerden we met een negental studenten het boek Jakobus. Aan de ene kant ging het over de theorie. Wat schrijft Jakobus? Hoe zit het met geloof en werken? Waar zie je de Joodse wortels van Jakobus, etc. Tegelijk is de brief van Jakobus bij uitstek een boek over de praktijk. Hoe ga je om met roddelen in de gemeente? Hoe reageer je op sheep-stealing? Hoe zit het met rijkdom en armoede?

De wereld van Roma evangelisten in Roemenië is behoorlijk verschillend van die van de Baptistengemeenten in Nederland. Jakobus 5 spreekt bijvoorbeeld waarschuwende woorden aan het adres van rijken. Voor ons, christenen in het Westen, betekent die tekst de oproep om verantwoord om te gaan met je welvaart. Voor de Roma evangelisten is dat een verre droom. Hoe kun je een weg vinden in armoede? Hoe voorkom je dat mensen deel worden van je gemeente omdat ze zo toegang krijgen tot materiële hulp? Mag je dan mensen weigeren etc.? Juist de culturele verschillen tussen Roemenië en Nederland maakten de gesprekken over Jakobus bijzonder boeiend.

Naast de theorie kregen de studenten ook praktische opdrachten. Naar aanleiding van de discussie over verantwoord omgaan met geld gingen de studenten op pad met een envelop met een klein bedrag. Wat kun jij vanmiddag gaan doen voor het koninkrijk van God? Ze kwamen terug met ontroerende verhalen hoe ze mensen geholpen hadden met medicijnen en met brood. Er was met families gebeden en het evangelie was gedeeld. Bovenal was die middag voor de studenten zelf een bevestiging dat God deuren opent en dat God hen gebruikt in zijn dienst. Voor ons als docenten uit Nederland was deze week ook een inspirerende ervaring. Soms moet je dingen gewoon los laten en maar vertrouwen op de Geest. Onverwacht verschijnt er ineens toch een tolk en onverwacht ontstaan er de meest boeiende gesprekken. Vanuit deze Roemeense school wordt de inbreng uit Nederland zeer gewaardeerd. Omgekeerd, lesgeven aan Roma evangelisten opent nieuwe werelden en laat je met een glimlach thuis weer aan de slag gaan.

Verslagen van voorgaande lesweken vindt u hier:

GSS2

GSS2

GSS2

GSS2

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024