Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Pioniersplekken

Op dit moment ondersteunen wij diverse pioniersplekken met coaching en financiële middelen. Een supportgroep vanuit omliggende bestaande gemeenten is betrokken bij elke pioniersplek.

  • één van deze projecten persoonlijk financieel steunen?
  • als gemeente met een collecte of bijdrage dit werk mede mogelijk maken?

Graag! U kunt uw gift overmaken op bankrekeningnummer  NL15 RABO 0162.1377.10 van de Unie van Baptistengemeenten in Nederland, onder vermelding van de naam van de pioniersplek (ANBI status waardoor uw giften aftrekbaar zijn van de belasting).

Rotterdam: Oude Noorden

Rotterdam: Oude Noorden

Sinds september 2012 wonen Sibbele en Minke Meindertsma in het Oude Noorden van Rotterdam. Sibbele: ‘Wij zijn een groep buurtbewoners in het Oude Noorden in Rotterdam. We komen samen om elkaar te ontmoeten en ons geloof in God en Jezus te delen. Elke twee maanden is er een viering en wekelijks een 'Bijbel en koffie'-ochtend. Het kinderwerk van Kingswork ligt aan onze basis.’

Onze Facebookpagina: www.facebook.com/vieringenoudenoorden

Contact en aanvragen nieuwsbrief:
Sibbele Meindertsma, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Arnhem: Geitenkamp

Arnhem: Geitenkamp

‘Sinds mei 2014 wonen wij, Dirk Jan en Vera Riphagen, in de Geitenkamp in Arnhem. Een gezellige volksbuurt waar geen kerk (meer) is. We geloven dat God ons roept om zijn goede nieuws uit te leven in de wijk. Dat doen we door mee te doen met wijkmaaltijden, het jeugdcentrum, inloophuis en wat er meer op ons pad komt. Wanneer we verwachtingsvol aanwezig zijn op de plekken waar God ons heen stuurt, mogen we meemaken hoe God door ons heen werkt. Onze droom is om op termijn samen met andere wijkbewoners een gemeenschap te vormen waarin Jezus de centrale persoon is, als ons voorbeeld, vriend en onze Heer. We hopen dat zich zo’n vier tot zes teamleden bij ons aansluiten, zodat we ons samen sterk kunnen maken voor de wijk en de gemeenschap al wat meer 'body' krijgt.

Website en aanvragen nieuwsbrief: www.dirkjanenvera.nl
Contact: Dirk-Jan Riphagen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Den Haag: Moerwijk-Noord

Den Haag: Moerwijk-Noord

De pioniersplek in Moerwijk-Noord is een initiatief van de Baptistengemeente in Den Haag (de Mirtekerk), ondersteund door de Unie van de Baptistengemeenten. Pionier Ditta Westerbeke: ‘Moerwijk-Noord kan het beste getypeerd worden met het woord ‘diversiteit’. Buurtbewoners hebben verschillende etnische en religieuze achtergronden en ook in sociaaleconomisch opzicht zijn er behoorlijk grote verschillen. Het is de bedoeling dat in deze wijk een christelijke gemeenschap wordt gevormd die voortkomt uit en relevant is voor de wijk, als een ‘plantje van eigen bodem’. Om deze reden is het van groot belang te ‘wortelen’ in de wijk door aanwezig te zijn, relaties op te bouwen en samen het leven te delen. Samen met anderen wil ik ontdekken wat Gods goede nieuws hier betekent. Ik hoop dat deze nieuwe ‘stek’ ook de bestaande kerken in de regio zal inspireren.’

Contact en aanvragen nieuwsbrief: Ditta Westerbeke, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ontwikkeling: Frisse uitdrukkingen

Ook op andere plaatsen zijn pionierende initiatieven aan het opkomen, vanuit mensen die zich geroepen weten. Er is een groeiende aandacht voor 'frisse uitdrukkingen' van de kerk in experimenten naast bestaande gemeenten.

De initiatieven in Oude Noorden, Geitenkamp, Den Haag: Moerwijk Noord, Kruiskamp en Soesterkwartier zijn aangesloten bij het netwerk Urban Expression: ‘creatieve gemeentestichting in aandachtswijken en volkswijken’.

Werkgroep gemeentestichting:
Harm Jut (voorzitter), Oeds Blok, Albrecht Boerrigter & Dirk-Jan Horjus

Hieronder vind je andere pioniersplekken die ontstaan zijn binnen de Unie:

Amersfoort: Kruiskamp

Amersfoort: Kruiskamp

In 2009 zijn drie echtparen vanuit de Baptistengemeente Amersfoort in deze wijk gaan wonen. Later sloot een vierde echtpaar aan. ‘Wij zijn een kleine kerk in Kruiskamp, Amersfoort. Bij ons draait het om vriendschappen. Samen eten. Elkaar verhalen vertellen. Voor iedereen die er komt, voelt het als een warm nest. Je hoeft niet te geloven om mee te komen doen. Je hoeft niet mee te bidden als je dat niet wilt. Je mag gewoon eten, kletsen, lachen en huilen. Als Vriendenkerk willen we graag goede ‘buren’  zijn. Daarom zijn er allerlei relaties in de buurt en werken wij ook mee aan (bestaande) activiteiten in de wijk.’

Website: www.kruiskamp.org

Contact en nieuwsbrief: Adrie Stemmer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Amersfoort: Soesterkwartier

Amersfoort: Soesterkwartier

‘In september 2012 zijn wij met 15 volwassenen en 11 kinderen ons avontuur van geloof gestart in het Soesterkwartier, een volkswijk van Amersfoort. Wij willen een open familie zijn in de wijk, waar je Gods liefde kunt leren kennen en waar ieder waardevol is. We hebben een focus gekozen voor kwetsbare gezinnen. Naast de viering elke eerste en derde zondag van de maand, is er eens in de maand een spelletjesavond. In het dagelijks leven willen we het 'evangelie praktiseren' door mee te doen met wat er is in de wijk. Op de vraag van mensen uit de wijk is ‘de weg’ gestart, we lezen met een kleine groep mensen het Marcus evangelie. Dit levert veel gesprek op!’
 
Website: www.soesterkwartier.org

Contact en nieuwsbrief: Ria Loschner, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brunssum: De Sjoelplaats

Brunssum: De Sjoelplaats

De Sjoelplaats (Schuilplaats) is een initiatief van Jacqueline Huth in Brunssum: ‘Als geboren en getogen Limburgse voel ik mij thuis in Brunssum. Ik houd van het ‘Limburgse plat’ en van de achterliggende cultuur waar ‘genieten’ een belangrijk onderdeel van uitmaakt.’ Door middel van verschillende activiteiten biedt De Sjoelplaats Limburgers ruimte en inspiratie om tot rust te komen en God te zoeken.
Website en contact: www.sjoelplaats.nl

Wageningen: De Ontmoeting

Wageningen: De Ontmoeting

‘De Ontmoeting in Wageningen is een gemeente die bestaat uit deelgroepen. We zijn een groep van ongeveer 70 volwassenen en kinderen en komen elke eerste zondag van de maand samen om ons geloof in God te vieren. De rest van de maand komen we in deelgroepen bij elkaar en zijn we gericht op God, elkaar en de wereld om ons heen. Ons verlangen is om kleine gemeenschappen te vormen waarin we het leven met elkaar delen. Onze focus naar buiten verschilt per deelgroep, denk aan mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, vluchtelingen en mensen in de buurt van het wijkcentrum De Pomhorst waar we samenkomen. We willen een plek zijn waar je God en mensen kunt ontmoeten en waar iedereen zich thuis voelt.’

Wil je meer weten, stuur dan een mail naar Jolie Verweij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bezoek onze website: www.de-ontmoeting.info

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024