Dutch Bulgarian Chinese (Simplified) Czech English Estonian French German Italian Russian Spanish Turkish Ukrainian

Vriendschap met Baptisten in Sierra Leone

Sinds vele decennia is er een warme verbondenheid tussen Baptisten in Nederland en Baptisten in Sierra Leone. Tot 2015 gaven zendelingen, waaronder onze laatste Uniezendelingen Hans en Aisha Oosterloo, daar een duidelijk gezicht aan. In 2016 is besloten de vriendschapsband met de Baptisten Conventie van Sierra Leone (BCSL) opnieuw te bevestigen, maar zonder dat er een Nederlandse zendeling actief is. Het is nu een band tussen Unie en Unie, waarbij we zoeken naar het betrekken van gemeenten in een gezamenlijk proces, waarin we geloven dat we elkaar nodig hebben en veel van elkaar kunnen leren.

Het gestalte geven aan zo’n vriendschapsrelatie is een proces, waarin we al langer op pad zijn om relaties te bouwen en samen projecten te doen. Van beide kanten moet gezocht worden naar het vormgeven ervan. We streven naar zoveel mogelijk wederzijdsheid in het werk. Dat betekent vanuit Nederland een bereidheid om te luisteren naar de wensen en ideeën van de BCSL en te leren van wat zij ons te bieden hebben. Bij de afwezigheid van een zichtbare Westerse zendeling zullen we via uitwisseling de zending een ‘Sierra Leonees gezicht’ moeten geven.

Sinds 2014 zijn we in gesprek over een groot project dat in 2015 gestart is, en dat de spil zal vormen in de vriendschapsrelatie. Het centreert zich rondom de vraag hoe lokale kerken meer zelfstandig, zelfvoorzienend en relevant kunnen worden in hun omgeving. In Oost-Afrika is daarvoor een methode ontwikkeld die voortbouwt op de kracht van lokale kerken. Deze aanpak heet ‘Church and Community Mobilisation’ (CCMP). Een beschrijving van dit project staat onder de volgende link. Het project komt voort uit een verlangen van enkele leiders binnen de BCSL om de lokale kerken toe te rusten tot ‘integrale zending.’

In en na de zomer van 2016 zal begonnen worden met de start van een werkgroep waarin verschillende Nederlandse gemeenten deel nemen, om vorm te geven aan een gezamenlijk leerproces. Heeft u interesse of wilt u meer weten, mail dan naar Hans Riphagen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024